Издирват осмо денонощие затрупаните миньори в "Ораново"

23 юли 2013 в 08:15 1539 0

Снимка: Булфото
Снимка: Булфото

Осмо денонощие продължава работата на спасителните екипи, които опитват да достигнат затрупаните миньори в мина "Ораново" Николай Христов и Иван Лазаров.

Началото на операцията в понеделник беше забавено заради наложителни укрепителни дейности в галерията под земята. До вчера оставаха 15 метра до края на галерията, където се предполага, че е местонахождението на двамата миньори. През нощта обаче екипите са напреднали само с един метър. Тази седмица се очаква да бъде готов и докладът на инспектората на енергийното министерство.

Областният управител на Муса Палев обясни, че основно се работи по разклонение Б, където има сериозни укрепителни нарушения. От пропукванията по това разклонение изтича кална скална маса. Работи се изключително внимателно и предпазливо.

Палев не се ангажира с прогноза за оптимистичен край на ситуацията в „Ораново”. Според него, ако от някъде е имало достъп на въздух, двамата мъже може и да са живи. Кислород се подава в мината още от първия ден, но редица специалисти и официални лица посочиха, че това става на сляпо и не е сигурно докъде стигат тръбите. Областният управител посочи, че не може да се каже на каква дълбочина са стигнали екипите, защото при едно изгребване на калната маса се напредва с метри и после мястото отново се запълва. Муса Палев каза още, че в мината освен спасителните екипи и миньорите, в рудника са директорът на мината Валери Манов и главният инженер, за да огледат лично, каква е ситуацията и евентуално как да се продължи напред и какво да се прави, за да няма рискове за самите екипи.

Точно преди седмица при срутване на маса от кал и скали четирима работници в рудника бяха затрупани. Двама от тях – Асен Стойнев и Христо Младенов, загинаха. Все още има надежда, че двамата им колеги са живи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови