Италия не даде Брендо за екстрадирането му в Румъния

Юлиан Христов 18 март 2013 в 10:41 1442 0

Евелин Банев - Брендо Снимка: БГНЕС
Евелин Банев - Брендо Снимка: БГНЕС

Италианските власти са отказали връщането на Евелин Банев-Брендо в България във връзка искането за екстрадирането му в Румъния. 

Това стана ясно на насроченото днес заседание на Софийски градски съд по искането на румънските власти за задържането и екстрадирането на Брендо в Румъния. Искането за арест е издадено от румънски съд на 5 февруари 2013 г. 

Съдебният състав, оглавяван от съдия Владимир Астарджиев, прецени че румънските власти трябва да предоставят повече подробности за временното предаване на Брендо на властите в Букурещ. Италия и България имат споразумение за връщането на Брендо у нас само за заседания по делото, в което той е подсъдим за пране на пари. Именно с този мотив италианските власти са отказали връщането му отново у нас по друг повод. Заради тези подробности българският съд днес постанови властите в Румъния и Италия да уточнят исканията си и да се направи преценка дали Брендо може да бъде върнат у нас по друг повод. 

До момента от Румъния не са отговорили и на питането на българските власти кой ще поеме разноските по транспортирането на Банев от Италия в България. 

В момента Евелин Банев се намира в италиански затвор. Той беше екстрадиран в Милано след арест в рамките на операцията „Кокаинови крале" миналото лято. В Италия Евелин Банев е подсъдим като част от организирана престъпна група за трафик на кокаин от Латинска Америка за Европа. Срещу него има повдигнати обвинения и за пране на пари, спечелени от дрога и прехвърлени в швейцарски банки.

10-годишната дъщеря на Брендо Лара беше похитена от четирима маскирани мъже на 5 март пред дома ѝ. Смята се, че отвличането е свързано с изнудването на Брендо да мълчи пред съда в Италия. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови