Искат оставката на лидера на СДС

Елица Мартинова 26 ноември 2012 в 08:35 2471 4

Мартин Димитров. Снимка БГНЕС.
Мартин Димитров. Снимка БГНЕС.

Оставката на лидера на СДС Емил Кабаиванов и на цялото ръководство на партията поискаха сини депутати заради скандала с номинация за конституционен съдия.

"Управляващите прехвърлиха скандала с Марковска върху гърба на СДС като повикаха Кабаиванов и му възложиха коя кандидатура да издигне. Изходът от ситуацията е само един – оставка на председателя и на ръководството", заяви депутатът от Синята коалиция Димо Гяуров в интервю за БНТ.

Според Гяуров при издигането на кандидатурата на президента Петър Стоянов не е имало дискусия, не са били обсъждани други кандидатури. "Хората от Националния изпълнителен съвет на СДС много прозрачно изиграха срамната роля - да изглеждат като жени на повикване при ГЕРБ. Опитаха се и нас да ни дадат за ползване", каза Гяуров.

Подобна позиция изрази и бившият председател на партията Мартин Димитров.

„Проблемът на СДС е неговият лидер Емил Кабаиванов. Той пое в двора на СДС конфликт, който идва от двора на ГЕРБ. В тази ситуация човек трябва да прояви разум, но Кабаиванов не го направи“, посочи пред Нова телевизия Димитров.

След като Петър Стоянов се отказа от номинацията, днес сините ще гласуват нова кандидатура.

Според Димитров, този пореден опит на СДС да издигне кандидатура за конституционен съдия изглежда като сделка.

„Това ще е кандидатура, посочена от ГЕРБ, подобно на Петър Стоянов. Неговият авторитет е безспорен, но според мен и неговата кандидатура бе посочена от ГЕРБ и Цветан Цветанов“, категоричен бе Димитров.

Според бившия лидер на сините поведението на сегашното ръководство ще доведе партията до срив.

„Сегашното ръководство на СДС се държи, сякаш евентуалната катастрофа на следващите избори не е проблем. Сегашният курс на СДС е курс на катастрофа. Ако това продължи, тежко и горко на всички демократи“, предупреди Димитров.

Той допусна, че Националният съвет на СДС, който ще заседава днес, може да реши да го изключи от редиците на партията.

„Няма да се учудя, ако бъда изключен от СДС. Само за месец ноември това ръководство сложи край на Женския съюз и Младежкия съюз към СДС. Ръководството явно работи за някой друг и ако е така, е обясним курсът да ни изключват“, обясни Димитров.

Той отново посочи, че оптималният вариант за синьото пространство на идните парламентарни избори е обединение между СДС и ДСБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!