Сините: Петър Стоянов да откаже номинацията за КС

21 ноември 2012 в 10:28 1780 0

Петър Стоянов
Петър Стоянов

Депутатите от Синята коалиция в парламента обявиха, че са разбрали за номинацията на Петър Стоянов за конституционен съдия от пресконференцията на лидера на СДС Емил Кабаиванов във вторник и дадоха ясно да се разбере, че очакват той да откаже.

„Няма отворена процедура. Нямаше никакви дискусии или дебати по въпроса. Мисля, че е нормално нещата първо да се обсъдят вътре в СДС и после да се изнася навън въпросът", посочи Гяуров.

Той заяви, че не изключва възможността кандидатурата на Петър Стоянов да бъде подкрепена от ГЕРБ, но да не получи одобрението на депутатите от СДС.

"Не мога да коментирам позицията на колегите си. За мен обаче е очевидно, че всеки, който подкрепи тази кандидатура, работи на конци. Не става въпрос за конкретната кандидатура, за конкретния човек. Който и да изнесе предложение в тази ситуация, би изглеждал като човек, изпълняващ заповеди от централата на ГЕРБ", категоричен бе Гяуров.

"В тази ситуация разчитам най-вече на честността и морала на Петър Стоянов", допълни Гяуров, с което намекна, че се надява експрезидентът да не приеме предложението.

По-рано днес депутатката от БСП  Мая Манолова обяви пред bTV, че „скандалът със сделката между ГЕРБ и СДС ще надмине и този с Марковска”.

„Досега управляващите разиграваха фасадна демокрация, правеха се, че институциите имат значение, но сега го удариха през просото. Сега стана ясно как се взимат решенията - че институциите нямат значение, а правилата са прах в очите на хората.

Защо се прави тая бутафория? Ясно е, че решението е взел Борисов, оттук нататък ще се играе един театър. Ние сме реално в условията на автокрация”, обяви още Манолова. Същото обяви лидерът на червените Сергей Станишев на митинга на БСП в събота. 

Против номинацията на Петър Стоянов се изказа и независимият Димитър Чукарски: „Аз съм против бивш президент да се намесва по такъв начин в държавните дела, да е конституционен съдия. Той олицетворява държавата и би трябвало да работи за нейния имидж в чужбина, както и прави Стоянов в момента. За Конституционния съд бих подкрепил Йордан Соколов, например”, допълни Чукарски. _Соколов беше председател на Народното събрание при правителството "Костов").

От опозицията предрекоха и предстоящ грандиозен скандал около избора на главен прокурор. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови