Исканията на протеста: Позицията на Ивиана Хелин

Последна промяна на 27 февруари 2013 в 08:03 2838 2

Какво трябва да се промени след февруарските протести? Дискусия по този въпрос организира OFFNews. Предложенията ви очакваме на редакционната си поща offnews@offnews.bg Снимка: Михаил Георгиев, читател на OFFNews
Какво трябва да се промени след февруарските протести? Дискусия по този въпрос организира OFFNews. Предложенията ви очакваме на редакционната си поща offnews@offnews.bg Снимка: Михаил Георгиев, читател на OFFNews

OFFNews започна дискусия “Какви са исканията на протеста”. В нея ще търсим за мнение тези, които са ни известни като лидери на протестите, но дискусията е отворена и за всички, които имат своя визия за гражданското общество и участието му в процеса на вземане на решения. Ето мнението на Ивиана Хелин.

На редакционната ни поща offnews@offnews.bg всеки може да изпрати предложенията си.

Без да изпадам в подробности и много обяснения искам просто да кажа, че доста ме притеснява всеобщото искане за одържавяване на производството, разпространението и контрола на ток, вода и топлоенергия.

Тогава пък държавата ще държи монопола. И каква е гаранцията, че няма да се получи същото?

По-разумно ми изглежда да се търси механизъм за създаване на конкурентна среда плюс ефикасен държавен контрол. Не съм икономист и не знам как трябва да стане. В момента не живея в България и ясно виждам как на практика работи такъв пазар. Хората имат право да избират кой им доставя ток и на каква цена. Разликите в цените на доставчиците не са големи, но по този начин ако някой спекулира, естествено ще изпадне от пазара.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.02 2013 в 17:01

Напълно съм съгласен, само че не е необходимо да изсипваме една торба пари. В Албания им казаха, че ще си приспаднат обещаните (и ненаправени, разбира се) инвестиции и ще им дадат разликата. ЧЕЗ моментално млъкнаха.

27.02 2013 в 11:19

Доколкото разбирам, идеята за приватизация на ЕРП, е да се облекчи държавата от ненужна администрация и да се намали цената, като същевременно се повиши качеството на услугата. Ето какво последва - администрацията не се облекчи кой знае колко, защото има нужда от контролиращ орган (ДКЕВР), качеството не се повиши, защото мрежата е една и няма начин да смениш доставчика, тоест реална конкуренция не би могло да има. Цената няма нужда от коментар. Реално държавата просто се отказа от един актив, който ако иска да си върне ще трябва да изсипе една торба пари. Проблемът с естествените монополи, не се решава като просто ги направиш от държавни частни. Абсолютното доказателство за корупция в случая, са тайните договори. Излиза, че обществото продава нещо построено от него, но няма право да знае цената.