Исканията на протеста: Предложенията на докторанта Константин Колев

Последна промяна на 25 февруари 2013 в 10:04 4637 20

Българските студенти в Манчестър са солидарни със събитията у нас. Снимка: Станислава Антова
Българските студенти в Манчестър са солидарни със събитията у нас. Снимка: Станислава Антова

OFFNews започна дискусия “Какви са исканията на протеста”. В нея ще търсим за мнение тези, които са ни известни като лидери на протестите, но дискусията е отворена и за всички, които имат своя визия за гражданското общество и участието му в процеса на вземане на решения. Ето мнението на Константин Колев - докторант по мполитически науки в Манчестър, Великобритания.

На редакционната ни поща offnews@offnews.bg всеки може да изпрати предложенията си.

 "Накрая се пробудихме и се изправихме срещу собствените си страхове. Ние тук в Манчестър подкрепихме светло дело и показахме нещо повече от съпричастност спрямо тази светла революция срещу злото - олигарсите, алчните банкери и представители на организираната престъпност. Крайно време беше да покажем, че ние като народ можем да контролираме собствената си съдба и да премахнем като лекета тези, които се опитват да ни прецакват", смята Константин Колев, докторант по политически науки.

Ето и как той вижда промяната:

1. Свикване на Велико народно събрание и трансформация на Конституцията. Следните точки да се вземат с повишен акцент: премахване на имунитета (политическите дейци на една държава не са богопомазани и законът трябва да бъде равен за всички, независимо от етноса);

2. Установяване на президентска република. Едноличната институция на президента дава възможност за по-лесен контрол

от страна на народа;

3. Следване на социално-политическия модел на Скандинавските страни, съчетаващи плюсовете на социализма с тези на демокрацията. Това следване трябва да се изгради както по отношение на структурно-политическата рамка на държавата, така и по образованието;

4. Да се предприеме съвсем различен и по-холистичен подход на интеграция на малцинствата. В частност, ромите трябва да се интегрират по същия начин, както и българите (мнозинството);

Всяка малцинствена група трябва да има същите права и същите задължения, както българите в България. Тоест симетричността трябва да бъде 100-процентова.

Законът и възможностите да са еднакви за всеки, независимо дали е българин, турчин или ром или която и да е етническа група.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.03 2013 в 13:05

На всички умни народни служители трябва да се сложат задачи със качествени и количествени норми от нас тъпите. Свършват работата както трябва,плаща им се,не я свършват,няма плащане. Това за напред. Да се забранят изрази от типа"препоръки на ЕС..". С помощта на техните препоръки сме на това положение. И още много неща има,но има ли граждански контрол,лека полека всичко ще стане както трябва. Залъжат ли ни сега, незнам ....

05.03 2013 в 22:29

"Трябва да има механизъм, по който и тук да се прилагат щадящи банкови мерки в процес на кризи."

При положение, че банките и финансовите спекуланти създават кризите, за какво щадене можем да говорим.
Необходима ни е ФИНАНСОВА РЕФОРМА.
Парите в момента за замръзнали в трезорите на банките. За да ни управляват и крадат.
Трябва постоянно да се въртят. За миг дори не бива да им се спира движението.Има начини това да става.
Лихварската финансова система сега ни налага стереотипа на алчността и безумната безкрайна лакомия.
Това е изчерпан модел. Безмислен е и е станал спирачка за прогреса отдавна.
Иде му края.

27.02 2013 в 11:19

Смятам, че трябва да останем парламентарна република с по-малко депутати - напр. 120, но те да са на заплата - средната работна заплата в България и без никакви привилегии и имунитети. Всички лични разходи да си плащат сами, както всички ние. Освен това с нищо друго да не се занимават - това да им е основната работа. Да нямат фирми, да не учасвуват в бордове и т.н. Да се намери някаква форма за ежемесечен контрол върху техните решения от страна на гражданите.
След като сме в Европейския съюз и се налагат на пазара европейските цени, да се качат пенсиите и работните заплати и да станат равни на европейските. Да се качат детските добавки до трето дете /за да се стопира високата раждаемост на повече деца с цел печелене на пари/ и те да се получават от всички деца, граждани на тази страна.
Цената на парното и тока да се определят по нов начин - като се махнат от микса всички останали доставчици /нека те да си търсят реализация на свободния пазар / и остане като доставчик на ел.енергия за народа само АЕЦ Козлодуй - неговата цена е 4 ст.! Да се махнат посредниците за пренос - след като не те са изграждали мрежите, няма какво да печелят от тях. А ако трябва да им се връщат вложени от тях пари, да им ги връщат лично тези, които са ги набутали в бизнеса. Да няма колективна отговорност, а да се търси лична такава. Тези, които са сложили подписите си под договорите, както чухме от медиите, са взимали комисионни, уреждали са своите близки на високи заплати в съответните фирми, получавали са блага срещу "услугата".
Да се даде възможност на хората от цяла България да си осигурят поминък и работа, като се прави непрекъснат контрол от висшестоящите - има по села и градове кметове - дерибеи, на които са им достатъчни заплатата и собствения им бизнес и нито работят по европейски проекти, нито дават право на съгражданите си. Има арендатори, които взимат европейските пари, а накрая плащат аренда по 6 лв. на декар за цялата година, или въобще не плащат аренда, а на работниците си по полето плащат по 7 лв. на ден надница за цял работен ден! Има арендатори, които взимат европейските пари и само засяват почвата, но не жънат и не прибират продукция! Къде отиват тези пари? Пак е необходим контрол.
Престъпниците ги оставят на улицата. Някои имат по 20-30 дела и са на улицата - няма правов ред. Дава им се възможност да ограбват населението по села и градове абсолютно безнаказано. Трябва да се създаде ред да бъдат бързо осъждани и вкарвани зад решетките, където им е мястото.
Ами банките - защо ги оставиха да ограбят българското население в момент на световна криза, когато навсякъде другаде - и в Европа, и в Америка свалиха лихвите по кредитите, с цел да не фалират работещите фирми, а тук ги качиха до небесата? Трябва да има механизъм, по който и тук да се прилагат щадящи банкови мерки в процес на кризи.
Всичко това се случва, защото не ни работят институциите. Държавните служители смятат, че са там, за да си получават заплатите, да си правят далаверите и да лобират за чужди интереси срещу комисионни. Депутатите дори не ходят на работа - винаги са на половината там. Не разбраха, че народът им плаща, за да работят в негов интерес и да раздават истинска справедливост. Избираха богати на тези постове, защото не били алчни, а какво се оказа - че са ненаситни и безскрупулни. Как искате хора, които имат доходи от хиляди левове на месец да се замислят за положението на такива, на които се налага да се препитават със 150 лв. месечно? Сит на гладен не вярва! Ето това трябва да се промени по някакъв начин. Трябва да има активно гражданско присъствие, търсене на отговорност и непрекъснат контрол.

26.02 2013 в 12:32

Лустрация - не знам какво е това. Много е сложно за неук човек. Но виж да има за известно време забрана на всички досега съществуващи и нароили се партии това го разбирам. Всички те вкупом съгрешиха последните 23 години и затова аут за известно свреме - например за 5 години от живота на България - да се отдадат на размисъл и пост. През тези 5 години да ни ръководят знаещи и можещи хора, подбрани от народа. Но през тези 5 години във врата на тези знаещи и можещи народа трябва да им диша и при най малкото отклонение, всяка отделна личност стъпваща накриво - аут.

26.02 2013 в 12:24

Ако се иска отзоваване на "ненародния" представител - пак ли трябва да действа имунитета му. След като е честен и почтен човек за какъв чеп му е имунитета. Аре ми обясни нещо около тия имунитети, които досега прикрихавха само хайдутлуци и некадърността на ползващите се от тия имунитети.

26.02 2013 в 11:18

И друго нещо да отбележа. Целта в такива дискусионни форуми е не да се хапем, Стефане, а да си сътрудничим. Съвсем е нормално да има несъгласни с едно предложение. Но вместо да обиждаш, Стефане, опитай се да измислиш и ти някаква идея. Тези хапения не водят до сътрудничество и до нищо градивно.

Идеята на икономиста Боян Бонев, подробно изяснена, е силна, но без структурно-политическа промяна и при липса на воля от страна на управниците и по-труден контрол, просто няма да се осъществи. Първо трябва да се създаде благоприятна почва, където да виреят икономическо-финансовите изпълнения на интересите.

26.02 2013 в 11:12

http://www.bgbook.dir.bg/ptext.php?sID=1453

Ето защо президентска република?
Пак повтарям, много е лесно да критикуваш и да показваш зъби, както Стефан прави. Това всеки го може и не мисля, че това подобрява нещата и води до конкретни структурни идеи. Моля Ви, прочетете линка, дето дадох.

25.02 2013 в 21:10

Каква лустрация? Половината от тия министри и депутати са били деца преди 20 години, и какво? Щом искаш - гони призраците на комунизма, днешните проблеми са съвсем принципиално различни. Това не е хладилник, та да те интересува хистерезиса, предисторията на тия хора може и да имаше значение, някога. Днес не.

25.02 2013 в 21:07

На тебе явно ти трябва именно дУпЕтат. Само един, че да излезе съвсем евтино. А на тия които го купуват - хептен евтино.
На нормалните хора им трябват депутати, а ти си запиши думата в тефтерчето и я разучи, та друг път като решаваш държавните дела да не си толкова смешен.

25.02 2013 в 19:24

Отворено писмо-призив към организаторите на протеста
От
Христо Борисов Венев
54годишен, конструктор-технолог, бивш управител на фалирала фирма за производство на ръчни инструменти

Поддържам с цялото си сърце и душа протестиращите срещу енергийните вампири. Независимо дали се занимават с електроснабдяване, с фосилни горива, с топлоснабдяване или водоснабдяване, те са вампири в буквалния и в преносния смисъл. За съжаление те са само едно малко подразделение от кликата на финансовите кръволоци.
Под формата на демагогски призиви за Демокрация и Законност, чрез така наречената „Приватизация на всяка цена”, хората не просто бяха ограбени, а направо изсмукани физически и духовно от финансовите вампири.
Корпоративните интереси на всякакви финансови изчадия бяха прокарани в страната ни.
Подлагаха ни на какви ли не финансови експерименти с основна цел - превръщането ни в безмозъчни скотове.
Подложиха ни и на така наречената хиперинфлация и "естествено" никой не бе виновен за това.
Благодарение на финансовия гнет много от нашите уж свободни съграждани се чувстват в момента като крепостни селяни с феодали над главите си.
Нещо повече. Изпратиха ни Българоубиеца Дянков.
С цел да продължи и да осъществи до край завета на Ричард Ран. А именно да намали броя на населението ни. До минимум. Осъществи го с голям успех.
Под формата на уж стабилна финансова макрорамка, целенасочено, напълно умишлено предприе и осъществи този геноцид чрез държавния апарат.
Приятелите му Американски и Европейски финансови вампири даже го прехвалиха за това. Геноцида продължава и сега. В момента хората не просто не могат да вържат двата края, те няма какво да ядат.
Това което не успя, е да ни превърне в безгласни роби. Това вече няма как да мине, няма да позволим.
Този престъпен индивид трябва да бъде подведен под отговорност и час по-скоро да бъде съден. По възможност най-строго.
Финансистите като Българоубиеца Дянков всъщност са част от най-големия монопол. Те са и най-голямата и организирана мафия не само в страната ни, а и в света.
Банкерите, финансистите-спекуланти изтеглиха реалните пари от пазара и това доведе до фалит малките, а и по-големи производствени предприятия. Фалираха и работещите в сферата на услугите в реалния сектор. Естествено тази безчовечна политика ни докара до просяшка тояга.
Единствените които имат печалби в условията на криза са частните и то чуждестранни банки. Точно те организираха напълно съзнателно и поредната финансова криза. На наш гръб.
Създали са цял един свят на финансово заробващи концепции и идеи. Благодарение на тези идеи циклично, а в последните години вече и постоянно, сме във финансов колапс.
Напълно "законно", с нелоялните си финансови практики спрямо народа, практикуват финансов геноцид. Послушните им кукли на конци като: политици, съдии, прокурори и целия репресивен апарат тероризират хората и осъществяват истински финансов фашизъм. Цялата им армия от счетоводители и държавни служители е създадена за подтискане и тероризиране на обикновените хора.
В съвремения свят на електрониката и интернета има нещо излишно. Бих казал най-излишното нещо в реалната икономика.
Абсолютно излишни са наслойките на обществото като банкери, финансисти, икономисти и всякакви спекуланти със своята безумна и безчовечна лихварщина и лакомия.
Основното занимание на тези групировки в така наречените финансови институции и най-вече частни банки е да емитират безброй виртуални парични знаци. Тези измислени пари са без златно или каквото и да е материално покритие. Това е начина да властват над хората, които са принудени да им плащат фалшивите печалби. Отрудените хора са вкарани в капана на безумната им безчестна лакомия.
Това е едно от най-големите престъпления в историята на човечеството, а безпорен факт е, че постоянно се прави. Дори нещо повече: внушават ни от самото раждане, че това е свещената крава на финансовото благополучие. Е да но тяхното благополучие, а не на обикновения честен човек.
Обръщам се към по-младите и все още необременени от прегрешения финансисти-икономисти с призив: Не преминавайте към тъмната страна на финансовите-вампири и върколаци. Има достатъчно на брой ваши колеги, които са доказали, доказват на практика и сега, че може да живеем в нашето общество и без раковото му образование - лихварството.
Основната парадигма на нашето време всъщност са парите с прикаченото им от векове напълно ненужно качество за печалба и то на всяка цена.
От средство за размяна паричните знаци се използват за лихварство с всички произтичащи от това последици.
Според извратената логика на изчадията-спекуланти е напълно естествено да се смята, че многото пари могат и трябва да правят повече пари. Без да работят реално разбира се. Без да създават материални или духовни ценности.
Най-големия страх на тия бездуховни същества е да им отнемем лихвата-печалба. Това е най-големия им ужас. Защото това ще ги лиши от властта им. Защото това ще ни освободи от финансовия им гнет.
Предлагам в новата ни конституция във Великото Народно Събрание да се заложи изричен член забраняващ лихварството и финансовото заробване от когото и да е, от която и да е финансова институция. Също така и да се забрани под най - строго наказание емитиране на пари или печалби, под каквато и да е форма, без съответното материално покритие.
Този гордиев възел трябва да го пресечем.
Ясно и членоразделно трябва да се каже, че парите са само и единствено, средство за размяна.
Искаме да сменим политическата система, а е очевидно вече и за незрящите ни съграждани, че тя е функция на финансовата. Първо трябва да премахнем условията в които те се възпроизвеждат.
Без стриктен контрол от страна на онеправданите в страната ни това няма как да се случи.
Дори само за това да се свика Велико Народно Събрание си заслужава усилието.

С пожелание за успех и уважение:
/ Христо Венев /