Исканията на протеста: Мнението на Стоян Пировски

25 февруари 2013 в 09:13 3114 3

Какво трябва да се промени след февруарските протести? Дискусия по този въпрос организира OFFNews. Предложенията ви очакваме на редакционната си поща offnews@offnews.bg Снимка: Михаил Георгиев, читател на OFFNews
Какво трябва да се промени след февруарските протести? Дискусия по този въпрос организира OFFNews. Предложенията ви очакваме на редакционната си поща [email protected] Снимка: Михаил Георгиев, читател на OFFNews

OFFNews започна дискусия “Какви са исканията на протеста”. В нея ще търсим за мнение тези, които са ни известни като лидери на протестите, но дискусията е отворена и за всички, които имат своя визия за гражданското общество и участието му в процеса на вземане на решения. Ето мнението на Стоян Пировски. Писмото му бе получено на редакционната ни поща [email protected], където всеки може да изпрати предложенията си.

Моето мнение е, че ще бъде добре да се обособят няколко неща, около които да се формират по-конкретни искания. Целим да има повече яснота и най-вече възможност за контрол и .... не точно, но... управление от гражданите

За тази цел, ако е нужно да се променя нещо по конституцията, трябва да се свика Велико народно събрание и тя да бъде променена.

Съдебната система се води независима, но не е съвсем така. Там трябва да има вратичка за "изритване" на личности, замесени в корупционни схеми, и начин за предотвратяване на опитите за умишлено забавяне на делата.

Не знам до колко би било приложимо да има съдебни заседатели от народа.

Необходима е и промяна в избирателната система. Там също би било добре граждански организации да имат някакъв контрол при провеждане на избори.

Това са основни неща, които биха позволили да имаме повече контрол върху управлението, изборите и евентуално върху съдебната система. Което като за начало би било добре.

След изборите и останалите наболели проблеми трябва да влязат в списъците на неща "за оправяне" и да се следи какво се случва. Към този момент теми като образование, здравна каса, монополи и т.н няма как да са на дневен ред.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!