Ирена Кръстева плати неустойка от 10 млн. за ИПК „Родина“

21 октомври 2013 в 14:51 3742 4

Сградата на ИПК
Сградата на ИПК "Родина". Снимка: БГНЕС (архив)

Купувачът на ИПК „Родина“ - фирма „Издателско полиграфически комплекс Родина“ - е платил 9.6 милиона лева неустойка заради неизпълненото си задължение в 1-годишен срок да събори или дострои недовършената сграда на бул. „Цариградско шосе“ в София. 

Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол е усвоила парите от 20-милионната банкова гаранция на фирмата, съобщи „Капитал“.

Фирмата купувач се управлява от Ирена Кръстева, майка на депутата от ДПС Делян Пеевски, и управител на пресгрупата „Нова българска медийна група“.

Санкцията съответства на количеството работа, която по данни на купувача не е приключена. В случая става дума за 48%, според твърденията на купувача. С колко точно обаче дружеството не е изпълнило поетите ангажименти, ще бъде установено от техническа експертиза на приватизационната агенция. Разрушаването на част от сградите в комплекса започна едва преди няколко месеца, базирано на конструктивна експертиза, изготвена в началото на 2013 г. Ако експертите на АПСК установят по-голямо неизпълнение, агенцията ще има право да усвои още от гаранцията. 

Размерът на банковата гаранция съответства на сумата, за която комплексът със земята под него бе приватизиран миналата година от единствения кандидат – купувач. Сделката бе платена със заем от Корпоративна търговска банка на Цветан Василев.

Неотдавна в интервю за „Дойче веле“ Василев отрече да има връзки с „Нова българска медийна група“, управлявана от Кръстева. Той отрече да финансира медиите в групата и по думите му, банката единствено кредитира бизнеси, без да ги притежава. Тогава Василев каза, че единствената му инвестиция е в закупуването на терена и сградата на бившия ИПК „Родина“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews