ИМП: 6% делят БСП от ГЕРБ

Последна промяна на 30 януари 2013 в 16:28 2273 6

Част от екипа на Института за модерна политика. Снимка: modernpolitics.org
Част от екипа на Института за модерна политика. Снимка: modernpolitics.org

Ако изборите бяха днес, за ГЕРБ биха гласували 24,8% от пълнолетните българи, а за БСП - 19,3%.

Тази дистанция от близо 6% между двете партии регистрира януарското проучване на Института за модерна политика (ИМП).

ДПС събира 5,5% от гласовете на избирателите, „България на гражданите“ – 4,8%, „Атака“ - 2,7%, а коалицията „РЗС с Марешки“ - 2,7%.

Според проучването на ИМП, проведено в периода 13-21 януари сред 983 респонденти, СДС биха получили 1,7% от гласовете на всички избиратели, за ДСБ биха гласували 1,5%, а бюлетини за НДСВ биха пуснали едва 1%.

39% са категорични в намерението си да гласуват на парламентарния вот, а 24% заявяват, че „по-скоро ще гласуват“. 13% от респондентите отсега декларират, че със сигурност няма да гласуват.

В челната тройка по одобрение към политическите фигури в проучването на ИМП се нареждат президентът Росен Плевнелиев - с одобрение от 47.6% от респондентите,  Бойко Борисов - с 38,8 % и  Сергей Станишев - с 23,7% одобрение.

В изследването прави впечатление, че самият председател на Института за модерна политика и бивш депутат Борислав Цеков присъства с 4,7% одобрение от респондентите, като зад него е лидерът на СДС Емил Кабаиванов (4,2%).

Неотдавна журналистката от reduta.bg Любослава Русева разкри, че „при по-внимателно вглеждане в методическата рамка“ на изследване на ИМП от ноември „се вижда, че то съвпада 100% с обявената от държавната агенция НЦИОМ за нейното ноемврийско проучване. Съвпадат време на провеждане, брой интервюирани, брой населени места, метод на подбор, вид на извадката и т.н., което поражда подозрения, че проучването на ИМП е проведено на терен от НЦИОМ, при това едновременно с проучването на НЦИОМ“.

Публикацията на Русева провокира ответна реакция от Венелин Стойчев от ИМП, който коментира, че „ако искаме да се повиши качеството на изследванията на общественото мнение у нас, трябва да сме наясно, че критиката на всекидневното съзнание от привилегированите позиции на овластено друго всекидневно съзнание не решава проблемите, а ги задълбочава“.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.04 2013 в 23:08

Тези от ИМП какви измеслени данни изнасят? Какши са тези мижави проценти за ПП Атака? Вие в кой измислен свят живеете? Атака ще е трета политическ апартия! Не искам да си губя времето с вас повече, но само ще ви кажа, че когато Атака стане трета политическа сила, вие ще трябва да си изгорите дипломите и да отидете на борсата. С манипулации няма да залъжете изтрадалия български народ!

30.01 2013 в 19:05

ти сериозно ли??

30.01 2013 в 18:04

В най-новата ни история, тази след 10ти ноември 1989, рейтинга на всички партии, спечелили последните парламентарни избори, по правило главоломно падаше заради действията на техните правителства, заради калпавото управление в центъра и по места. Примерът с Костов и правителството на СДС стана христоматиен - в края на мандата рейтингът им се беше сгромолясъл с около 40% в сравнение с рейтинга им на предходните парламентарни. В този смисъл ГЕРБ е тази партия в най-новата ни история, чието правителство е първото, допринесло за най-малка разлика в рейтинга им от датата на предните до датата на следващите парламентарни избори. Което е безспорен показател за качество на управлението. И вдига летвата пред следващото правителство, което и да е то.
Уорни, наздраве! :-)

30.01 2013 в 17:26

"... Според мен България е една умираща, изчезваща държава, чието общество е загубило способността си да реагира адекватно на наглостта на подлеците, наметнали върху си наметалата на демокрацията и пазарната икономика и представящи се за политици и бизнесмени. Нима е възможно в 21 век, в пределите на Европа, изграждането на пътища и метро да бъде считано като огромно постижение, откриването на пречиствателни станции, обновяването и ремонтирането на различни сгради да бъде значимо събитие? Та това са нормални функции на държавата. Какво значимо достижение е това да асфалтираш път, докато другите строят космодруми, изследват космоса, създават иновации и развиват модерни технологии? Можеш ли да се хвалиш, че по улицата няма дупки, докато по тротоарите не можеш да вървиш? Че строиш църкви, а закриваш болници? Че прокарваш пътища, докато се обезлюдяват градове и села? "...

У. Еко

30.01 2013 в 17:14

Супер измислени данни!!! Този институт е пълен фарс!!

30.01 2013 в 16:46

Как бе, няма начин точно след референдума %-ите да не са нараснали в полза на ГЕРБ!

Тия от Института за модерна политика (ИМП) освен модерни, искат да си останат и институт до изборите все пак, та ги разбираме... :)