И Пловдив се надига в защита на горите

Александра Маркарян 29 юни 2012 в 12:21 2589 1

Един от протестите на Орлов мост. Снимка: Сергей Антонов
Един от протестите на Орлов мост. Снимка: Сергей Антонов

Пловдив се надига в защита на горите и против поправките „Цеко Минев“ в Закона за горите.

На 3 юли, паралелно с шествието в София, пловдивчани ще се съберат на площад „Съединение“ на флашмоб под надслов „За #горите“, чието начало е обявено за 18.30 ч., а краят - за 19 ч.

„Да покажем на властта, че всички туристи и любители на планината не искат сеч, не искат монопол при ските, не искат лобистки подаръци за офшорната олигархия“, пише в поканата във Фейсбук.

По същото време в София, край езерото „Ариана“ на Орлов мост, ще се съберат протестиращи. Шествието им започва в 18.30 часа.

Продължаваме да протестираме, защото досега няма консенсус по най-спорната точка в Закона за горите. „Витоша ски“ са единствените, които не са съгласни на предложението да се даде възможност да се учреди право на строеж на съществуващите ски лифтове, което показва липсата на желание да се подменят старите съоръжения от страна на инвеститора“, пишат организаторите и в София, и в Пловдив.

Те визират и още една заплаха, заложена в Закона за физическото възпитание и спорта, заради която излизат по улиците – „Хижите ще могат да се дават чрез право на ползване на спортни дружество. Правото ще се дава за необичайно дълъг срок – 20 години“, пише в текстовете му.

Протестът в София ще е законен, с уведомление до Столична община.

Промените в Закона за горите бяха приети от Народното събрание окончателно на 13 юни. Същата вечер около 1000 протестиращи се събраха на Орлов мост. Няколко дни по-късно президентът Росен Плевнелиев наложи вето, което беше одобрено от парламента.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови