МФВС: Оттегляме спорното предложение за хижите (Обновена в 20 ч.)

Последна промяна на 02 юли 2012 в 15:52 1660 3

Един от протестите срещу промените в Закона за горите на Орлов мост. Снимка: Сергей Антонов
Един от протестите срещу промените в Закона за горите на Орлов мост. Снимка: Сергей Антонов
Ден преди вълната нови протести спортното министерство обяви, че ще оттегли спорното си предложение за хижите от проектозакона за изменение на Закона за физическото възпитание и спорта. Той беше приет на първо четене в парламента. Предложението гласи, че "хижите ще могат да се дават чрез право на ползване на спортни дружества за срок до 20 години".  Предложението предизвика острата реакция на протестиращите в защита на българските гори и стана още един мотив за тях да излязат по улиците на градовете си. Протестите им продължават на 3 юли в София, Пловдив, Стара Загора и Варна. В съобщението на МФВС се казва: "Бихме искали още веднъж да подчертаем и категорично да заявим, че нашето предложение за учредяване право на ползване върху държавни и общински спортни обекти и съоръжения и обекти за социален туризъм в полза на спортни организации, ще бъде оттеглено между първо и второ четене! Това бе декларирано и заявено в пленарна зала още на първо четене на законопроекта. Причината е, че предложението вече не намира систематично място в ЗФВС, след приемането на Закона за публично-частно партньорство". С обещанието си МФВС се ангажира да се съобрази с постъпилото становище от Българския туристически съюз и последвалите срещи. Вечерта Българският туристически съюз пусна съобщение в отговор на решението, в което изказва благодарността си към министерството. Ето текста на съобщението:
"Ръководството на Българския туристически съюз, запознавайки се с официалното изявление на Министерството на физическото възпитание и спорта относно статута на туристическите хижи, изразява своето голямо удовлетворение от разбирането, което беше проявено. Българският туристически съюз  благодари за отговорното отношение към обектите за социален туризъм и поздравява министър Свилен Нейков за държавническото и спортсменско поведение."

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.07 2012 в 18:24

Ей Атанасе, кой иска да краде от хижите, природозащитниците ли? Вярно е, че повечето, особено на високите места, са ужасно мизерни. И дръжавата е абдикирала от тях съвсем умишлено. А виждал ли си тези дето са по на ниско и вече са стопанисвани от "фирми"? Ами не е много по-добре - едни дебеловрати момчета, най-често от близкото населено място, са окупирали там, нози се мазна чалга и мирис на кепабчета, а цените са такива, че ти се иска да си дошъл с палатката. Освен това са груби и направо агресивни с туристите като нас, които не сядат да запиват, а си носят храна и искат просто да си починат и преспят на прилична цена. Не е проблемът да се дадат на фирми, обаче те се дават на "наши момчета", които като всички български пишман-бизнесмени, искат максимална печалба за никаква работа. В резултат - същата мизерия, но на по-висока цена! Според мене проблемът е далеч по-голям от това да се дават или не, а на кого и при какви условия. Повечето от сегашните арендатори не са хижари, а с манталитет на селски кръчмари (някои са били точно това!). Именно против това е негодуванието. Изборът, при сегашната ситуация е: или наши момчета, или наши олигарси (които правят същото, само че в по-големи мащаби, и му викат "спа" например). Просто държавата трябва да си влезе във функциите, да има регламент и регулация на този вид услуги, за да не загуби туризмът истинската си същност. А по повод "ходенето на хижа", разпространено сред голяма част от българите, където се ходи с кола, разтоварва се багажникът пълен с алкохол и пържоли и се сяда на барбекю на чист въздух - не, това не е туризъм, а просто организирано напиване сред природата! Мисля, че правите разлика между двете, нали? Ще ми се повечето българи да я правят тази разлика!

02.07 2012 в 17:58

А някой виждал ли каква свинщина са хижите. Една голяма част от тях бяха прекрасни сгради които в момента се рушат. Някой работят като мизерни хижи, други дори са затворени. Защо да не се дадат на фирми които ще го стопанисват добре и ще правят пари от това? Така или иначе тези мета са направени за да ходят хората там... Прост народ сме. Следваме комунистическия принцип "що не можем да го откраднем ние няма да позволим някой да прави каквото и да било."

02.07 2012 в 17:22

Всъщност това означава - вече нямаме нужда от този текст, защото по силата на закона за публично-частното партньорство ние можем да предоставим хижите направо на избрани от нас частни фирми, а не да се занимаваме със спортни дружества със сложно управление.