ГЕРБ: С парите от „Белене“ можеше да санираме всички блокове

Елица Мартинова 05 април 2013 в 17:36 2200 6

Делян Добрев СНИМКА: БГНЕС
Делян Добрев СНИМКА: БГНЕС

Парите, похарчено за АЕЦ „Белене“, щяха да стигнат за санирането на всички многофамилни жилищни блокове в България – и панелните, и тухлените. Това заяви на брифинг в петък бившият енергиен министър от ГЕРБ Делян Добрев.

Думите му бяха отговор на пресконференция, на която по-рано днес БСП обясниха, че АЕЦ „Белене“ би решила проблемите в енергетиката.

„Отново се опитаха да обяснят, че проектът „Белене“ е необходим – нещо, в което не знам дали остана някой в тази държава да вярва. След като и най-обикновените хора разбраха, че след като не работят ТЕЦ-овете и мините, защото нямаш консумация за тая енергия, ако имаш едно АЕЦ „Белене“ с мощност от 2000 мегавата, то никога няма да заработи, може би“, обясни Добрев и допълни: Парите, дадени за едни хартии и дупката в Белене, са 1,5 млрд. лева, с които държавата можеше да санира безплатно всички многофамилни жилищни сгради.

По-рано днес лидерът на БСП Сергей Станишев обвини правителството на ГЕРБ, че не е прибрало 200 млн. евро дивидент от 3-те ЕРП-та за изминалите три години и половина, както и че е изпуснало контрола над пускането в експлоатация на фотоволтаиците.

„2005 г. печалбата на ЧЕЗ е 45,5 млн. лева, 2006 г. е 64 млн. лева, 2007 г. - 69,1 млн. лева, 2008 г. - 80 млн. лева. Тогава министерството се управляваше от Румен Петков. През 2009 г. сумата е 40,6 млн., 2010 г. - 20 млн., 2011 г. - 16 млн.“, посочи Добрев. Той изтъкна, че не става въпрос за пропуснати ползи на държавата, а парите са били реинвестирани обратно в електроразпределителното дружество. Според Добрев на всички съвети от 2005 г. насам държавата е гласувала дивидентите да се преразпределят като печалба, а да не бъдат реинвестирани, но решението не е било в нейни ръце, тъй като тя е собственик само на 1/3 от акциите.

„Това правителство е първото, което през 2010 г. взе от трите ЕРП-та дивидент, който не бе реинвестиран. Около 41 млн. лева от ЧЕЗ, а от другите ЕРП-та, мисля, бяха около 2 милиона“, уточни Добрев.

По думите му целта на БСП е била да хвърли кал в духа на предизборната кампания, а не да изнесе реални данни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови