БСП: 40% спад в потреблението на ток заради закрити фирми (видео)

Нели Чолашка 05 април 2013 в 15:38 1993 0

Тока. Снимка: БГНЕС
Тока. Снимка: БГНЕС

Причината да се спират мощности не е свръхпроизводство на електрическа енергия, а фактът, че индустриалното производство на ток се е свило с 40% за 3.5 години, съобщи лидерът на БСП Сергей Станишев.

Причината е закриването на много малки и средни предприятия за този период, уточни той.

Лидерът на БСП обвини правителството на ГЕРБ, че не е прибрало 200 млн. евро дивидент от 3-те ЕРП-та за изминалите три години и половина, както и че е изпуснало контрола над пускането в експлоатация на фотоволтаиците.

В средата на 2009 г. са били произвеждани 25 мегавата мощност от фотоволтаиците, а в момента били 1000 мегавата.

От БСП обявиха още, че България за първи път не изнася електроенергия , а е транзитна държава за износ на от Румъния и Унгария към България. 

Според тях причината е двойно увеличената цена за такса пренос от юли миналата година.

Левицата предлага цената за пренос да бъде свалена отново от 36 на 18 лв. и да се въведе лимит от дневно и нощно потребление на ток, който да се плаща от домакинствата на по-ниска цена.

И двете неща могат да се случат веднага с решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, обяви Станишев.

На въпрос защо не е събиран дивидент от ЕРП-тата по време на неговото управление, Станишев обясни, че тройната коалиция е заварила договори от НДСВ за възвръщаемост на инвестициите на ЕРП-тата, които от 2005 до 2009 г. излизали на минус или на нула.

По данни на левицата за последните 3.5 г. трите енергоразпределителни дружества имат печалба общо над 1 млрд. лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови