ГЕРБ: Не бетонираме кабинета, чакаме оставка в най-скоро време (видео)

Елица Мартинова 17 септември 2013 в 15:59 2709 5

Цецка Цачева. Снимка: БГНЕС
Цецка Цачева. Снимка: БГНЕС

"Категорично отхвърляме чулите се вече коментари, че едва ли не с вот срещу цялостната политика създаваме комфорт на правителството. Ако бяхме заявили мнението си по отделни конкретни политики, коментарите щяха да са, че ГЕРБ работи в съглашателство с останалите министри, които не са засегнати от посочените аргументи във вота."

Това заяви на пресконференция във вторник депутатът на ГЕРБ и председател на 41-ото НС Цецка Цачева.

Думите й бяха коментар по решението на ГЕРБ да внесе вот на недоверие на общо основание. Както OFFNews вече писа, това ще лиши ГЕРБ от възможността да се възползва от правото на повторен вот на недоверие в следващата половин година.

Цачева обаче отхвърли тази теза и подчерта, че ГЕРБ се надяват на незабавна оставка без поредица вотове.

"Има немалко инструменти, които са на разположение на опозицията. Да, вотът на недоверие е най-силният политически такъв, но ние лично считаме, че кабинетът трябва по най-бързия начин да подаде оставка и да вървим към предсрочни избори до 2013 г. Затова нашата стратегия не е дългосрочна за поредица от вотове, считаме, че оставката трябва да е най-скоро, затова вотът за недоверие е на база цялостната политика", поясни Цачева.

ГЕРБ посочиха, че очакват след представянето на аргументите в пленарна зала, общественото недоволство да ескалира и протестите да станат по-интензивни.

Едновременно с това от ГЕРБ обясниха, че не са наивници и не очакват подкрепа от други парламентарни групи.  Те обаче смятат, че всеки вот на недоверие е успешен тогава, когато народът чуе аргументите на опозицията.

Като пример за това, че вотът има успех, още преди да е внесен в деловодството на парламента, Цачева обяви, че за утрешния ден в две национални телевизии има заявено ефирно време, в което премиерът Орешарски да даде отчет за първите 100 дни управление на кабинета си.

"Заявявам, че в деловодството на НС няма внесен подобен отчет, няма искане, под каквато и да е форма, то да бъде включено в седмичната програма на НС. Явно това е едно пожарно действие от страна на управляващите, което е в контрапункт на заявената липса на страх. От ръководството на парламента няма никаква информация, а две национални телевизии са приканени да отделят ефирно време в утрешния ден", заяви председателят на миналия парламент.

Мотивите, които ГЕРБ ще внесат към законопроекта си, включват:

1. Опасна и вредна политика за страната, характеризираща се с нестабилност, на фона на нестихващи протести с ясно искане. Тази политика вреди на вътрешната сигурност на страната, а в международен план е тежък удар по репутацията на България;

2. Неефективната работа на институциите, които за 100 дни управление не са прокарали реални политики. Пример за това е Министерството на инвестиционното проектиране;

3. Поемането на 1 млрд. лева допълнителен дълг за актуализация на бюджета, което е в разрез с политиката на ЕС, отричаща социални придобивки чрез държавни заеми;

4. Силно критикувана кадрова политика, провеждаща се непреозрачно със скандални назначения;

5. Кабинетът няма кадрови потенциал, липсват хора с ново мислене, които да предложат конкретни действия, съобразени с икономическата криза;

6. Правителството бе обявено за програмно, а до днес липсва програма и крайни прогнозни срокове за отчитане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови