ГЕРБ: Иван Иванов пак е депутат без да има право на това

Нели Чолашка 07 октомври 2013 в 15:29 2568 5

Цецка Цачева. Снимка: БГНЕС
Цецка Цачева. Снимка: БГНЕС

Депутатът от Коалиция за България Иван Иванов се регистрира в пленарна зала, успоредно с висящото конституционно дело за правото му да се върне в парламента, обяви Цецка Цачева от ГЕРБ.

Иванов беше назначен от премиера Пламен Орешарски за зам.-вътрешен министър, но само за няколко часа - Орешарски го уволни след публикации, че е свързан със СИК. Преди да стане зам.-министър за кратко Иванов беше депутат от Коалиция за България.

Спорно е дали Иванов може да се върне в парламента, защото законът е предвидил само депутати, назначени за министри, да могат да се върнат в Народното събрание до края на съответния мандат. За зам.-министрите нищо не се казва.

„В усилията си да осигурят работещ парламент, парламентарно представените партии, които осигуряват мнозинството, прибягват до услугите на лица, които първоначално избрани за народни представители, се пробваха да влязат в изпълнителната власт.

Усилията им се оказаха несполучливи, тъй като бяха освободени. Към настоящия момент с тяхна помощ се опитват да осигуряват кворума в парламента и гласуването и приемането на законопроекти и решения.

Става дума за г-н Иван Иванов. В Конституционния съд има образувано дело с искане за обявяване на несъвместимостта му с качествата на народен представител, след като същият бе избран за заместник-министър на МВР и в рамките на няколко часа освободен по причини, които също станаха известни”, коментира Цачева.

По думите ú на 20, 26 и 27 септември Иван Иванов е присъствал в пленарна зала и е участвал е в регистрациите за кворум, докато Конституционния съд все още решава дали той има право да е народен представител.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!