Орешарски: Аз съм диалогичен, а кабинетът ми е сред най-добрите на прехода

OFFNews 07 октомври 2013 в 09:16 4420 17

Пламен Орешарски и министрите му в парламента.  Снимка:  Сергей Антонов
Пламен Орешарски и министрите му в парламента. Снимка: Сергей Антонов

Правителството, срещу което има близо 4-месечни протести у нас и сред българите в чужбина, е едно от най-успешните на прехода. Такава оценка даде премиерът Пламен Орешарски, който се определи като "диалогичен", в интервю за TV7 в неделя.

"Близо 4-месеца по-късно, днес кабинетът започва да оформя своята физиономия, мисля, че е един работещ кабинет. Това е един от най-добрите кабинети на прехода, поне такива са индикациите досега. Надявам се да ги затвърдим в хода на работата", каза той.

Според премиера "атмосферата, която цари в кабинета, дава основание за една екипна работа".

Кабинетът нямал нужда от Коалиционен съвет, но "аз съм диалогичен човек и периодично правя консултации с лидерите на парламентарните групи и с отделни депутати", по думите на Орешарски. Опозицията, по думите му, била "по-колеблива в изявите си", в някои случаи тя била "самоцелно конфронтационна".

Скептиците към експертността на "експертния кабинет" Орешарски щял да изненада, като още тази есен обяви "началото на здравната реформа".

"Всички политики са насочени към подобряване на благосъстоянието на хората, убеден съм, че ако осъществим реформите, които сме набелязали, в рамките на няколко години ще се усети видимо подобрение", каза още Орешарски.

"Аз имам история във фискалната политика и искам да подчертая, че фискалната стабилност няма алтернатива. Фискалната политика обаче ако не бъде подкрепена от икономически растеж и икономическо развитие тя остава нестабилна", добави той.

Намеквайки за репликата "страхуваха ли ви от ГЕРБ" от предизборна изява на кандидат-депутатът от ДПС Делян Пеевски, предложен по-късно от Орешарски за председател на ДАНС, министър-председателят заяви, че "страхът беше характерна черта за последните няколко години, но сега до голяма степен страхът падна. Ще продължим да работим в тази посока, ще бъдем толерантни към всички критики, идващи отвън, още повече критиката винаги е коректив, особено добронамерената критика", заяви Орешарски.

Орешарски се дистанцира от налаганата цензура и свалянето на емблематични имена в журналистиката от екран с думите: "И от минали мандати нямам спомен да съм се обаждал след предавания на журналистите, за да коментирам каквото и да било. Чувам сериозна критика и от независими наблюдатели за по-слаба медийна политика. Но премиерът не бива да се явява всеки ден по телевизията и да наставлява гражданите как да живеят. Трябва да нормализираме обществените практики в държавата и в тази посока".

След интервю именно с Орешарски през лятото, в което той десетина пъти чу въпроса "Кой предложи Делян Пеевски за шеф на ДАНС?", Анна Цолова и Виктор Николаев бяха принудени да напуснат bTV.

 В началото на октомври от екрана на Канал 3 бе свалена и Лили Маринкова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!