Quantcast

Орешарски: Аз съм диалогичен, а кабинетът ми е сред най-добрите на прехода

Последна промяна на 07 октомври 2013 в 09:16 3888 17

Пламен Орешарски и министрите му в парламента.  Снимка:  Сергей Антонов
Пламен Орешарски и министрите му в парламента. Снимка: Сергей Антонов

Правителството, срещу което има близо 4-месечни протести у нас и сред българите в чужбина, е едно от най-успешните на прехода. Такава оценка даде премиерът Пламен Орешарски, който се определи като "диалогичен", в интервю за TV7 в неделя.

"Близо 4-месеца по-късно, днес кабинетът започва да оформя своята физиономия, мисля, че е един работещ кабинет. Това е един от най-добрите кабинети на прехода, поне такива са индикациите досега. Надявам се да ги затвърдим в хода на работата", каза той.

Според премиера "атмосферата, която цари в кабинета, дава основание за една екипна работа".

Кабинетът нямал нужда от Коалиционен съвет, но "аз съм диалогичен човек и периодично правя консултации с лидерите на парламентарните групи и с отделни депутати", по думите на Орешарски. Опозицията, по думите му, била "по-колеблива в изявите си", в някои случаи тя била "самоцелно конфронтационна".

Скептиците към експертността на "експертния кабинет" Орешарски щял да изненада, като още тази есен обяви "началото на здравната реформа".

"Всички политики са насочени към подобряване на благосъстоянието на хората, убеден съм, че ако осъществим реформите, които сме набелязали, в рамките на няколко години ще се усети видимо подобрение", каза още Орешарски.

"Аз имам история във фискалната политика и искам да подчертая, че фискалната стабилност няма алтернатива. Фискалната политика обаче ако не бъде подкрепена от икономически растеж и икономическо развитие тя остава нестабилна", добави той.

Намеквайки за репликата "страхуваха ли ви от ГЕРБ" от предизборна изява на кандидат-депутатът от ДПС Делян Пеевски, предложен по-късно от Орешарски за председател на ДАНС, министър-председателят заяви, че "страхът беше характерна черта за последните няколко години, но сега до голяма степен страхът падна. Ще продължим да работим в тази посока, ще бъдем толерантни към всички критики, идващи отвън, още повече критиката винаги е коректив, особено добронамерената критика", заяви Орешарски.

Орешарски се дистанцира от налаганата цензура и свалянето на емблематични имена в журналистиката от екран с думите: "И от минали мандати нямам спомен да съм се обаждал след предавания на журналистите, за да коментирам каквото и да било. Чувам сериозна критика и от независими наблюдатели за по-слаба медийна политика. Но премиерът не бива да се явява всеки ден по телевизията и да наставлява гражданите как да живеят. Трябва да нормализираме обществените практики в държавата и в тази посока".

След интервю именно с Орешарски през лятото, в което той десетина пъти чу въпроса "Кой предложи Делян Пеевски за шеф на ДАНС?", Анна Цолова и Виктор Николаев бяха принудени да напуснат bTV.

 В началото на октомври от екрана на Канал 3 бе свалена и Лили Маринкова.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.10 2013 в 09:18

Това правителство не е ляво бе смотанчо, то е феодално.

07.10 2013 в 21:31

Много ясно че е успешен. Много повече е направил от ГЕРБ и десните скапани правителства

07.10 2013 в 17:12

Ореховски, ти си най-глемия червено-син гьонсурат дори още преди прехода... Какво наричаш преход, стари тарикате, това е ПРОХОД към разрухата на една едва оцеляваща нация, скоро ще останете двамата със Станишката и членовете на политбюро. Говори, говори на хората колко си умен и как пак ще им отпуснеш по пет лева...

07.10 2013 в 16:52

На кой преход? Преход от комунизъм към демокрация ли? Защото имам чувството, че той под преход разбира от друго към съвсем друго. Прочее, няколко години няма да го търпя тоя. Страхът не е паднал, напротив. Принуждават турчетата да учат турски, при положение че по времето на предишният му кабинет (този на Станишев) предложиха да отпадне българският език. Що за безумие е това!? И в коя предизборна програма го пише?

07.10 2013 в 15:45

Така е,Лешников е диалогичен.Бисер Петното редовно е на диалог с него,контрапротестиращите и те,дори и Шамара се снима с него и му декларира подкрепа.Даже от време на време примиера се съгласява да даде и интервю,отговаря с клишета,но попитате ли го КОЙ изчезва.

07.10 2013 в 15:00

Както ни "освободи от страха", точно тъй Орешарски и червените зад него ще ни "освободят от беднотията", ще ни "освободят от ЕС" и ще ни върнат към единствено правилното място - евразийския съюз на Путин. Аз такова клатене на държавата не помня и по Виденово време - тогава по се криеха. Сега за разградили всички дворове во главе с хрисимия Йовчев, който така "охранява" външната за ЕС граница между България и Турция, че в скоро време не Шенген, но и целия ЕС ще гледаме през крив макарон. И не ми казвайте, че това не е нарочно. Нито Найденов, нито Йовчев са си мръднали задника да пресекат потока от имигранти - само част от тях сирийски бежанци.

07.10 2013 в 14:19

Спрете му на тоя дрогата че може да изтърси още простотиии.....

07.10 2013 в 11:44

Орешарски: Аз съм диалогичен, а кабинетът ми е сред най-добрите на прехода...
ВИЕ КАТО СТЕ ТОЛКОВА ДОБРИ ПОДАЙТЕ ОСТАВКА И ОТИДЕТЕ НА ИЗБОРИ, ЗА ДА СЕ ДОКАЖЕТЕ, АМА НЕ СМЕЕТЕ ЗАЩОТО НЯМА ДА ВЛЕЗЕТЕ ПОВЕЧЕ В ПАРЛАМЕНТА! ВИЕ СТЕ ЗА В ЗАТВОРА!!!

07.10 2013 в 11:36

Виж ти, ама той имал чувство за хумор. Малко мрачно и дървено, ама има си го човекът. Ще измре нацията от смях, ако преди това не пукне от глад под неговот управление.

07.10 2013 в 11:31

Тоя пак се е напушил!#ОСТАВКА!!!!!!!!!!!