Филип Златанов отказа да се яви в комисията на Волен

Нели Чолашка 30 юли 2013 в 15:38 4922 5

Филип Златанов, бивш председател на КПУКИ. Снимка: БГНЕС
Филип Златанов, бивш председател на КПУКИ. Снимка: БГНЕС

Бившият шеф на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) Филип Златанов не се яви днес в комисията за борба с корупцията и конфликтна интереси на Волен Сидеров.

Комисията заседава днес с точка единствена - самосезиране на комисията относно председателя на КПУКИ Филип Златанов.

Очакваше се Златанов да се яви пред комисията, но това не се случи.

В края на заседанието Сидеров изненадващо обяви, че бившият шеф на КПУКИ не е канен за изслушването въпреки че се обсъжда именно неговата работа.

Филип Златанов стана известен със скандалното тефтерче, в което си е записвал указание от „И. Ф.“. Сред наставленията има изрази като „да се удари“, „да се оправи“, „да се запази“. Заради тефтерчето Златанов беше отстранен от шефския пост в КПУКИ.

Пред депутатите един по един се явиха четиримата членове на комисията - Сабрие Сапунджиева, Николай Николов, Паскал Бояджийски и Катя Станева. Заседанието беше закрито за журналисти.

"Първа излезе Сапунджиева. Винаги съм гласувала по съвест. Лично върху мен не е имало натиск", обяви след изслушването Сапунджиева.

Според Николай Николов пък тефтерчето е личен документ. "Нищо не мога да кажа, води се следствие", уточни той.

На Катя Станева пък й направило впечатление, че някои решения на комисията се разминават с указанията в тефтерчето, за което и тя е разбрала от медиите.

Станева даде пример с Найден Зеленогорски, за който е имало указание "да бъде ударен", а той беше оправдан по сигнал за конфликт на интереси.

И Паскал Бояджийски се е изненадал от разкритията за тефтерчето.

Ръководил съм се само от собствената си съвест и от закона, когато се взимали решения. Когато не съм бил съгласен с мнението на колегите си, подписвал съм се с особено мнение. Имам над 40 особени мнения", коментира още Бояджийски.

Той е подписал с особено мнение решенията за бившия шеф на ДКЕВР Ангел Семерджиев и за съветничката на президента Росен Плевнелиев - Димана Ранкова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови