"Файненшъл таймс": Българите парират британските страхове от миграция

02 февруари 2013 в 18:19 3280 9

23-годишната Ралица Бехар от София, България, прекарала четири щастливи години, учейки в Единбургския университет. Но когато завършила, вместо да остане във Великобритания, избрала да се върне в родината си.

Taка започва стария за България в авторитетният британски вестник "Файненшъл таймс", посветена на проблема със страховете от наплив на български и румънски имигранти на Острова след 1 януари 2014 г. Статията е озаглавена "Българи парират британските страхове от миграция". Ето какво пише вестникът:

"Смятам, че България предлага повече възможности за бизнес", написа тя в отворено писмо до Найджъл Фараж, лидер на Партията за независимост на Великобритания. Разгневена от "неточните и обидни" забележки на Фараж в предаването на Би Би Си "Време за въпроси", тя кани британския политик да види лично България като гост на семейството й. 

Позицията на г-ца Бехар не е изолирана. Повечето българи и румънци са изумени, че очакването на орди от имигранти от техните страни, пристигащи догодина, е основната тема за разговор във Великобритания. Тя със сигурност не е такава в България.

 "Изумен съм, че британските власти се страхуват от приток на българи. Това потвърждава, че те не познават истинското положение в България", казва Илиян Иванов, мениджър на туристическа агенция.

 Макар двете страни да са най-бедните в ЕС, г-ца Бехар отбелязва, че средната месечна заплата в България от 385 евро е два пъти по-голяма от споменатата от Фараж в предаването на Би Би Си. Безработицата от 6,7% в Румъния е по-ниска от 7,8% във Великобритания, показват последните данни на ЕС. Но растежът е слаб след тежката рецесия през 2009 г., бледо копие на стимулирания от кредитите растеж и в двете страни преди финансовата криза.

 След спасителната помощ от 20 милиарда евро през 2009 г. от Международния валутен фонд Румъния наложи едни от най-строгите мерки за икономии в Европа, включително намаляване с 25 на сто на заплатите в държавния сектор. И двете страни страдат от високи нива на корупция, а доверието в политическата класа е слабо.

 Но една от причините българите и румънците да не потеглят на тълпи към Великобритания е, че тези, които са искали да напуснат, вероятно вече да са го направили. По данни от 2010 г. 3 милиона румънци живеят в чужбина, от които близо 1 милион в Италия. За разлика от Полша, която е северноевропейска страна, Румъния и България са географски и културно южноевропейски държави.

 Валентина Стоева, която работи за туристическа агенция в София, казва: "Нашият начин на живот е повече средиземноморски. Великобритания е прекрасна за пътуване. За живеене, не мисля". Боян Бенев, IT предприемач, който живял във Великобритания 18 години преди да се върне в България, е по-остър. "Страни в начални фази на упадък в дългосрочен план винаги ще търсят изкупителни жертви. Дебатът във Великобритания е нищо повече от търсене на изкупителна жертва", смята той."

(По БГНЕС)

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!