Англия няма да връща българи от 2014-а

Борислава Бибиновска 01 февруари 2013 в 11:25 5329 1

Спор за българските и румънските имигранти във Великобритания. Снимка ЕПА/БГНЕС
Спор за българските и румънските имигранти във Великобритания. Снимка ЕПА/БГНЕС

След 1 януари 2014 година във Великобритания няма да има никаква разлика между българин или французин.

Това увери зам.-посланикът на Великобритания у нас Катрин Барбър пред bTV по повод дискусията за налагане на по-строги мерки във Великобритания за български и румънски граждани.

"Искам да изкажа съвсем ясно позицията на британското правителство. На 1 януари 2014 г. ние ще отворим пазара на труда за всички европейски граждани- и за българи, и за румънци", обясни зам.-посланик Барбър.

По думите й след тази дата няма да има никакви ограничения за който и да е европейски гражданин, решил да намери препитание на Острова.

Великобритания се съобразява с наредбите на Европейския съюз и няма място за притесние от дискриминация, каза още Катрин Барбър.

Дипломатът коментира и изказването на британския депутат Найджъл Фараж, който в телевизонно студио скандализира с изказването си, че „ако той е българин, веднага би си опаковал багажа”.

Зам.-посланикът на Великобритания смята, че спекулациите срещу българи и румънци са се породили във връзка с притеснения за злоупотреба със социални помощи.

Правителството се опитва да отстрани тази организирана злоупотреба на социалния сектор.

Зам.-посланикът заяви, че Фараж е само евродепутат и неговата партия няма нито един представител в британския парламент, затова и думите му не изразяват официалната позиция на правителството.

Константин Димитров, посланик на България в Лондон, също поддържа тезата, че кампания срещу гражданите на България и Румъния е „пропаганда само в някои медии и в центъра на предизборни речи на някои политици, които не са в управлението”.

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови