Лейбърист: Усилията на Лондон да спре българите граничат с фарс

29 януари 2013 в 13:31 3256 1

Усилията на британското правителство да се справи с евентуално нарастване на имиграцията от Румъния и България от следващата година "граничат с фарса", заяви депутатът от Лейбъристката партия Кийт Ваз, цитиран от Би Би Си.

По думите му опитите да бъдат разубедени хората да идват в Обединеното кралство ще бъдат "контрапродуктивни". Кийт Ваз направи това изявление в отговор на съобщенията, че британски министри обмислят негативна кампания в Румъния и България, за да убедят потенциалните имигранти да стоят далеч от Великобритания.

Замисляната кампания трябва да изтъкне неприятните страни на живота във Великобритания и да намали имиграцията догодина, когато ще отпаднат ограниченията за граждани на Румъния и България да работят и живеят на Острова, писа вчера в. "Гардиън". Според британски министър, цитиран от "Гардиън", негативната рекламна кампания трябва "да коригира впечатлението, че улиците тук са постлани със злато".

"Не идвайте на Острова – вали, работа се намира трудно"

"Файненшъл таймс" съобщи в неделя, че британското правителство разработва мерки за ограничаване на достъпа на имигрантите от България и Румъния до обществени услуги и социални помощи след отпадането на трудовите ограничения за гражданите на двете страни от следващата година. Подложен на натиск от мнозина от редовите депутати от своята Консервативна партия да възприеме твърда линия по въпроса за имиграцията, премиерът Дейвид Камерън е инструктирал служителите на канцеларията си и министерството на вътрешните работи да се опитат да изготвят мерки, които да направят по-трудно за българите и румънците да получават пари от британската социална система.

Според Кийт Ваз, който е председател на Комисията по вътрешните работи в Камарата на общините, сред правителството има разногласия по начина за справяне с въпроса за имигрантите, посочва Би Би Си. Всяко предложение за харчене на пари за "пропагандна кампания, целяща да спре идването на румънци и българи във Великобритания, граничи с фарс", заяви лейбъристкият депутат. "От една страна, министерството на вътрешните работи не ги иска, но от друга министърът за европейските въпроси казва, че съществува свобода на движение", добави Кийт Ваз.

По думите му правителството рискува в действителност да насърчи повече хора да имигрират във Великобритания. Той посъветва британските министри да работят с румънските и българските си колеги, както и с ЕС, за да се справят с причините, които карат мигрантите да искат да отидат във Великобритания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови