Брюксел отказа да глоби България за нарушенията в Пирин

Милен Енчев 26 април 2013 в 12:59 1985 0

Ски зоната в Пирин
Ски зоната в Пирин

Европейската комисия закрива наказателната процедура срещу България, открита заради нарушения в Национален парк „Пирин“, съобщи екоминистерството. Решението е отпреди 2 дни, но все още не е официално обявено от Еврокомисията.

Наказателната процедура започна през 2009 г., а случаите, обект на разследването бяха два: четириседалков лифт в местността „Чалин валог“, както и ски път с надлез край писта „Чалин валог“, изградени през 2007 г.

Процедурата започна по сигнали на екоорганизациите. През 2011 г. теренна и документна проверка на експерти от Еврокомисията установи, че концесионерът на ски зона Банско „Юлен“ е построил лифта в трасе по свое усмотрение, нарушавайки разрешението, дадено му от екоминистерството. Държавата, в лицето на министерството, се защити, посочвайки, че фирмата е била санкционирана за своеволието. Глобата беше 2000 лева.

Ски пътят (надлез) до пистата „Чалин валог“ пък се оказа построен без екооценка (ОВОС). Решението по ОВОС е било издадено постфактум през 2008 г. от тогавашния министър Джевдет Чакъров. 

„През следващите две години МОСВ регулярно запознаваше Европейската комисия с одобрените проекти, реализираните дейности на територията на Пирин, както и с резултатите от извършената контролна дейност. Вследствие на този мониторинг на цялата дейност, случваща се на територията на планината през последните две години, на Комисията бяха предоставени доказателства, че дейностите на територията на Пирин са изцяло в съответствие с Плана за управление на парка“, се казва в днешното прессъобщение на министерството.

Изглежда министерството е счело за пренебрежим факта, че през същите 2 години води спор с „Юлен“ за площта, която използва, след като измерване, поръчано от самото ведомство, показа, че ски зоната е с около 650 декара над записаните в концесионния договор 995 декара. И до момента министерството не е дало еднозначна констатация, че „Юлен“ е превишила правата си.

„Закриването на наказателната процедура беше отлагано неколкократно поради сигнали, изпращани до ЕК за извършване на „икономическа дейност в противоречие с режимите на парка“. След проверка на тези сигнали, които се оказаха неверни, Комисията взе решение да закрие наказателната процедура срещу България. Решението е от 24 април 2013 г.“, завършва съобщението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови