Евродепутат: Няма пари, зала и преводач за тъмното минало на Борисов

08 октомври 2012 в 19:39 5614 7

 Бил Нютън Дън. Снимка: newton-dunn.com
Бил Нютън Дън. Снимка: newton-dunn.com

Специалната комисия по организирана престъпност, корупция и изпирането на пари (CRIM) няма свободни дати, зали и преводачи за изслушването за криминалното минало на Бойко Борисов.

Това посочва в мейл до журналиста Атанас Чобанов евродепутатът от Алианса на либералите и демократите Бил Нютън Дън.

На 24 септември Групата на координаторите на CRIM отхвърли с 4 на 3 гласа искането за изслушване.

Бил Нютън Дън е гласувал против изслушването, заедно с представителката на ЕНП Вероник Матьо, Джеймс Никълсън от консерваторите и представителят на крайно-дясната италианска “Северна лига” Марио Боргезе.

Чакаме за зали и преводачи

CRIM беше сезирана от журналистите Атанас Чобанов и Асен Йорданов и от правозащитника Петър Пенчев от Асоциацията за свободно слово “Анна Политковская” за подозренията за криминално минало на премиера Бойко Борисов, които се разкриват в американски дипломатически доклади, както и в обясненията на подсъдимите Васил Костов – Кеца и Сретен Йосич.

"Комисията няма свободни дати, като се има предвид, че трябва да се занимаваме с цяла Европа (не само с една държава-членка) и трябва да докладваме до следващото лято и тъй като сме най-новата комисия, при това само временна, сме последни на опашката за запазване на заседателни зали и преводачи“, аргументира се Бил Нютън Дън в мейла си до Чобанов.

„Много, много се съмнявахме, че едва ли някой българин би се подложил на неудобството да пътува до нас в Брюксел, като се има предвид, че нямаме пари да платим тези разходи, нямаме правомощия да ги принудим да дойдат, нито да наложим санкции ако не дойдат или не отговорят на въпросите“, посочва Бил Нютън Дън.

Несериозни мотиви

„Това е повече от несериозно. Какво значи няма зали и няма преводачи? Ако има добра воля на комисията, ще намери и едното, и другото. Просто той се е притеснил от това, че много хора се питаха защо точно той така е гласувал, какви са му реалните мотиви. Аз ви уверявам, че мотивите му да гласува „против“ не са тези, които е изложил в това писмо“, заяви пред OFFNews.bg Илияна Йотова от Прогресивния Алианс на социалистите и демократите в ЕП.

Уплашил се е, започнал е да увърта, предполага Йотова.

OFFNews.bg научи, че е твърде вероятно въпросът за изслушването за криминалното минало на Бойко Борисов да не бъде разискван на откритото заседание на CRIM на 15 октомври.

Има различни варианти въпросът да бъде възобновен. Мислим как да е най-добре, за да можем да поканим и колегите, които са сигнализирали комисията, за да ги уважим и тях, обясни Илияна Йотова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови