EVN ще съди България

19 март 2013 в 20:23 2725 5

EVN ще предприеме съдебни действия срещу България
EVN ще предприеме съдебни действия срещу България

EVN обяви, че ще предприеме съдебни действия срещу България, ако не успее да се договори за отстъпки в сегашния енергиен спор, който е струвал на австрийската енергийна компания 66 млн. долара. Това съобщава агенция Ройтерс в кореспонденция от Виена.

Компанията е уведомила българските власти, че ще започне съдебна процедура в Международния арбитражен съд, за да защити инвестициите си в случай, че не бъде постигнато споразумение до шест месеца.

EVN е задължена да купува слънчевата енергия в България на цени над пазарните. Същевременно ДКЕВР намали цените на електричеството за домакинствата след масови протести, пише агенция Ройтерс.

„Тези действия намаляват приходите от продажбите на електричество“, заявяват от EVN.

Днес от EVN България съобщиха, че компанията ще внесе заявление до Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за незабавно преразглеждане на цените на електрическата енергия от 1 април до 30 юни 2013 г.

Само за периода юли 2012 - март 2013 г. загубите на ЕVN България от предварителното финансиране на изкупуването и заплащането на енергията, произведена от ВЕИ, възлизат на над 100 милиона лева. Тези загуби досега бяха покривани от собствените средства на компанията и от привлечени финансови ресурси, съобщават от ЕVN България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови