ЕК премахва ограниченията за лечение в чужбина

Вероника Шербанова 22 октомври 2013 в 15:58 1978 0

Лекар, Снимка: БГНЕС
Лекар, Снимка: БГНЕС

Европейската комисия въведе промени в закона за лечение в чужбина, според които гражданите на Европейския съюз ще могат да се лекуват в други страни членки на ЕС, като се ползват със същите права, като тези на гражданите на съответната страна.

Цената на лечението ще се заплаща от здравната каса според тарифите на страната, в която пациентът е избрал да се лекува.

Така всеки, решил да се лекува в друга страна на ЕС, ще трябва да предплати лечението си според цените в съответната страна. След това Здравната каса ще трябва да му изплати сумата за лечение, но според цените на българската клинична пътека. Разликата в цената ще бъде за сметка на пациента.

Ако в някоя страна липсва лечение за по-редки болести, цялата сума ще се заплаща от Здравната каса.

При по-скъпите лечения обаче, при които се налага болничен престой, ще е необходимо получаването на предварително разрешение. Такова разрешение няма да се отказва, ако в съответната страна трябва да се чака дълго за лечение или ако липсва експертно специализирано обслужване.

Предстои да бъде изградена общоевропейска мрежа на лечебните заведения и техните специфики. По този начин ще може по-лесно да се прави избор на болница. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!