Джипита: Поправките в Наказателния кодекс не защитават всички лекари

Вероника Шербанова 04 юни 2013 в 13:54 1625 1

Лекари. Снимка: БГНЕС
Лекари. Снимка: БГНЕС

Промените в Наказателния кодекс, с които се криминализира нападението над лекари, оставя извън закрилата на закона част от медицинското съсловие. Това заявиха от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България.

Настоящата поправка засяга само медиците, работещи центровете и филиалите за спешна помощ. Така на практика незащитени остават всички лекари и специалисти по здравни грижи в болниците и дежурните кабинети, обясняват общопрактикуващите лекари.

Общопрактикуващите лекари и техните сътрудници, както и работещите в извънболничната и болничната помощ, също извършват домашни посещения и дават дежурства в „дежурни кабинети“, работят в амбулатории в отдалечени райони и малки населени места, където съществуват предпоставки за насилие, обясниха лекарите в писмо до народните представители и медиите, като допълват.

Личните лекари настояват текстовете в Наказателния кодекс да бъдат допълнени.

Поправките за криминализиране на лекарите бяха гласувани на първо четене миналата седмица. Въпросът за сигурността на медиците беше повдигнат отново след побоя на медицински екип на Спешна помощ в София в края на май.

Българският лекарски съюз заплаши с лекарски протести в цялата страна, ако до 15 юни не бъдат приети промените в Наказателния кодекс, инкриминиращи нападенията над медици.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови