Студентите по медицина подкрепиха протеста на лекарите

Вероника Шербанова 28 май 2013 в 15:56 1508 0

Медици
Медици

Студенти по медицина подкрепиха символичния протест на лекарите след нападението над екип на Спешна помощ в София.

Бъдещите лекари обявиха в декларация, че от 30 май до 16 юни ще носят лентички с призив „Не на насилието над медици“. Те посочиха още, че се надяват през този период да бъдат приети измененията в Наказателния кодекс, според които нападението над медицински служител ще се криминализира.

Студентите по медицини изразиха възмущението си от последното нападение над медицински екип.

„Грозният акт на насилие срещу екип на ЦСМП-София доказва за пореден път безсилието на държавата ни да защити хората, които са призвани, въпреки лошите условия на труд и мизерното заплащане, да спасяват човешкия живот в критични ситуации“, пишат в декларацията си от Асоциацията на студентите-медици в България.

По думите им българските лекари работят и без друго при неблагоприятни условия, които допълнително се усложняват от ежедневното насилие и липсата на защита. Това е и част от причините, поради които много медици предпочитат да се реализират в чужбина, обясняват от асоциацията.

На 15 юни изтича срокът, поставен от лекарския съюз, за приемане на промените в Наказателния кодекс, които засягат нападенията над медици. Лекарите обявиха, че в противен случай ще преминат към ефективна стачка.

Против насилието над лекарите се обяви и здравният министър проф. Николай Петров, който след съставянето на ново правителство ще се върне на работа във Военномедицинска академия, където работи като анестезиолог.

Въпреки това той призова да не се стига до ефективни протести, тъй като това ще застраши живота на пациентите, особено що се отнася до тежкоболните.

Не ми се мисли какво ще се случи, ако медиците спрат работа дори за няколко часа. Въобще не искам да мисля, че това е възможен сценарий, заяви проф. Петров. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови