Тази паплач, която бие лекари, трябва да бъде въдворена

Юлиан Христов 27 май 2013 в 08:40 5019 13

Милан Миланов Снимка: БГНЕС

"Тази паплач трябва да бъде въдворена. Това не е изненада. Всяка нощ в "Пирогов" нахлуват наркомани, лузъри, хора, чието самочувствие се гради на веригата на врата им." Това заяви шефът на реанимацията в болница "Пирогов" и председател на Столичната колегия на Българския лекарски съюз проф. Милан Миланов пред bTV.

В събота медицински екип бе пребит, отзовавайки се на сигнал за 15-годишно момиче с диабет в алкохолна кома. Линейката отишла 5 минути след подаването на сигнала. Към 00.09 ч., когато медиците пристигат на място в "Овча купел", около 15 души, видимо много пияни, се нахвърлят върху тях. Лекарят, медицинската сестра и шофьорът са свалени от линейката и повалени на земята с юмруци и ритници. Шофьорът успява да се отскубне и по заповед на лекаря потегля с пияното момиче към "Пирогов". Там установяват, че девойката е с 4.32 промила алкохол. Сестрата успява да подаде сигнал на тел. 112. Идват три патрулни автомобила на полицията. По-късно младежи от компанията обясняват, че агресията им била провокирана от закъснение на линейката.

"Няма да се оправят нещата само със закон. Лекарят е държавен служител - трябва да се пази", заяви още проф. Миланов.

Той обясни агресията на хората с факта, че предишното правителство "4 години създаваше тежка нетърпимост към лекарите".

Не може да пазят тази пикла пияна, а моите колеги никой да не ги пази, възмути се той.

"Имам лекция днес. И на какво да ги уча - на кунг фу или как да спасяват хора? С нас така не може повече. Добри сме, имаме ум и сме страхотни доктори в България", заяви още шефът на реанимацията в "Пирогов".

След побоя над лекарите председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов постави ултиматум: ако до 15 юни парламентът не криминализира нападението над лекари.

В знак на солидарност с колегите си в София екипите на Спешна помощ в Русе започнаха символичен протест, съобщи БГНЕС.

Медицинският и помощният персонал, както и линейките, имат лентички с надпис "Не на насилието! Ние протестираме!" и възнамеряват да търсят правата си докрай.

"Много отдавна Асоциацията на работещите в спешната помощ повдига този въпрос за инкриминиране посегателствата върху лицата, които ходят по домовете и оказват на място медицинска помощ, но явно не бяхме чути от нито една партия, от нито един министър. Предполагам, че най-накрая е дошъл моментът да ни чуят и да се вземат съответните мерки, тъй като всички виждат, че ние по никакъв начин не сме защитени - всеки може да ни нападне, всеки може да ни нарани. Посегателствата над домашните любимци са по-наказани, отколкото посегателствата над хората, които ходят да оказват помощ", сподели д-р Недка Дикова от "Спешна помощ"-Русе.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!