Двама от КЗК в конфликт на интереси

22 октомври 2012 в 16:38 5625 0

Александър Александров Снимка: БГНЕС
Александър Александров Снимка: БГНЕС

Двама членове на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) бяха уличени в конфликт на интереси от ресорната държавна комисия.

Александър Александров и колежката му Елена Димова обучавали кандидати за обществени поръчки как да се възползват от грешки на възложителите, когато обжалват поръчките. Двамата са били лектори на семинари на теми, свързани с обществени поръчки и тяхното обжалване, и са получавали хонорари за това. Част от фирмите на тези семинари вече са били и страна по процедури пред КЗК, тъй като са обжалвали поръчки.

Нарушенията на Александров и Димова бяха разгледани от Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, която счете, че двамата са нарушили закона. Те са в конфликт на интереси и заради това, че са дали съгласие имената им да бъдат обявени за лектори на частните семинари, за да може по този начин да се съберат повече участници и съответно повече средства от таксите, които фирмите са плащали за обучението.

Александров и Димова са получили заплащане на база сключени договори с дружествата организатори, като в цената са включени и консултации с лекторите.

Производството е било образувано по публикувани в медиите обяви, рекламни материали и съобщения за организиране и провеждане на семинари и други обучителни мероприятия през 2011 и 2012 г. Семинари са били предназначени за адвокати, юрисконсулти на юридически лица – възложители на обществени поръчки, както и към други лица, чиито професионални задължения са свързани с различните фази на процедурите за възлагане на обществени поръчки.

Александър Александров е дългогодишен служител на Централната избирателна комисия. През януари т.г. името му нашумя и покрай побоя над него, извършен пред дома му в столичния квартал "Борово".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови