ДПС готови с искането за мораториума, търсят подкрепа от социалистите

Елица Мартинова 29 октомври 2013 в 14:42 1984 10

Лютви Местан Снимка: БГНЕС
Лютви Местан Снимка: БГНЕС

ДПС са готови с искане до Конституционни съд, свързан със законосъобразността на решението на парламента да удължи мораториума върху продажбата на земеделска земя на чужденци.

Това съобщи в кулоарите на парламента днес председателят на партията Лютви Местан. Той обяви, че в иска за сезирането на Конституционния съд са се подписали всички 36 народни представители от ДПС.

За да се сезира КС обаче, искането трябва да е получило подкрепа от най-малко 48 депутати. За целта ДПС са решили да потърсят съдействието на "Коалиция за България". Местан обясни, че ще изчакат политическото решение на социалистите и се надява искането да получи подкрепа.

"Смятаме за безпредметно да се обърнем към народните представители от "Атака", както и към ПФ на ГЕРБ, предвид факта, че, освен вносителите на това решение, другата парламентарна група, която гласува абсолютно монолитно с официална позиция "за", е парламентарната група на ГЕРБ", каза Лютви Местан.

Той все пак посочи, че подписката е отворена и ако депутати от ГЕРБ имат желание, биха могли да се включат в искането.

Председателят на ДПС коментира, че не е водил предварителни разговори с КБ по случая.

"Ако продължаваме да се оказваме единствената последователна евроатлантическа партия в парламента, ще бъдем принудени да изпратим своето искане до останалите органи в България, които по Конституция имат право да сезират Конституционния съд", допълни Местан.

По Конституция право да сезират КС имат Министерски съвет, Върховният административен съд, Върховният касационен съд, главният прокурор, президентът и депутатите, ако искането им събере подкрепа от 1/5 или 48 от всички 240 народни представители.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!