Цачева: Мораториумът не е проблем на ГЕРБ

Елица Мартинова 28 октомври 2013 в 10:44 1454 8

Цецка Цачева. Снимка: БГНЕС
Цецка Цачева. Снимка: БГНЕС

Последиците от вота, с който парламентът възложи на Министерски съвет да удължи мораториума върху продажбата на земя на чужденци, не са само за управляващите. ГЕРБ няма да носи отговорност, защото в момента се намира в опозиция.

Това стана ясно от изказването пред „Нова телевизия“ на председателя на предишния парламент Цецка Цачева от ГЕРБ.

Тя заяви, че самото решение на парламента не е противоконституционно. По думите й незаконосъобразни ще бъдат действията, които правителството ще трябва да предприеме като следствие от решението на Народното събрание.

Цачева разказа как в една от почивките на заседанието във вторник, когато бе гласуван мораториумът, е била в стаята на „Атака“, където е присъствала и зам.-председателят на парламента Мая Манолова. По думите на Цачева „Коалиция за България“ и „Атака“ са имали предварителна договорка да приемат проекторешението на националистите.

Запитана дали текстът за мораториума е законосъобразен, Цецка Цачева заяви, че това не е техен проблем, защото те са опозиция.

„Отговорността за решаването на този въпрос е на управляващите, които освен нестабилност в страната, друго не могат да решат. Ние не сме управляващи“, каза председателят на 41-вия парламент.

От думите на Цачева стана ясно, че ГЕРБ са подкрепили мораториума, за да поставят кабинета в патова ситуация и да дадат урок на управляващите.

„За да се види безсилието на този парламент, за да се види безсилието на това управление. Защо ние, опозицията, трябва да им вършим работата, нали те са най-добрите? Крайно време е опозицията да покаже популисткото управление на КБ и „Атака“.

Според депутата на ГЕРБ решението на Народното събрание ще изобличи кабинета, който си мислел „че е по-по-най, че може всичко и знае всичко“.

„Могат да открият някакво действие, което на мен не ми е известно“, каза с ирония Цачева.

По думите й, ако ГЕРБ бяха гласували срещу мораториума, на следващия ден вестниците са щели да изляза със заглавия: „ГЕРБ продаде българската земя“ и “ГЕРБ допусна чужденците в България“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!