ДПС: Експертизата на оръжието от атентата е фалшива

22 януари 2013 в 14:21 2573 2

Лютви Местан Снимка: БГНЕС
Лютви Местан Снимка: БГНЕС

„Не приемаме за реални експертизите на МВР, въз основа на които прокуратурата бе заставена да промени обвинението от опит за убийство на хулиганство и заплаха за убийство“, заяви на пресконференция във вторник лидерът на ДПС Лютви Местан.

„Искам да ви обърна внимание, че е доста странно, че експертизата излезе толкова бързо. Истината е, че за няколко часа МВР изработи фалшива експертиза, която е плод на политическа поръчка“, посочи още Местан.

От ДПС настояват Националната следствена служба да изземе случая от МВР и разследването да се води под ръководството на главния прокурор Сотир Цацаров.

„Необходимо е да се извършат нови експертизи и нека всеки, който твърди, че оръжието не може да причини тежки телесни повреди, да подложи слепоочието си на дулото“, призова Местан.

Партийният лидер обяви, че ще направи необходимото в случая да се включат европейски специалисти.

„Върху България се стовари срамно петно, но то ще се изтрие не с прикриване на фактите, а с истината и с политическата отговорност по случая. Ние искаме експертизата на оръжието да се извърши в лабораторията на европейските спецслужби“, заяви Местан.

Според него в медийното пространство се прави опит да се разменят позициите на жертвата и нападателя, като излишно се търси отговорност на делегатите, нанесли побой над Октай Енимехмедов.

„Обезпокоени сме, защото забелязваме опит да се пренасочи отговорността към делегатите на ДПС. Искам да ви напомня, че по закон в отсъствието на полицията гражданите имат право да обезвредят лице, дори да му нанесат вреди, ако с това се предотврати престъпление“, изтъкна Местан.

„Искам дебело да подчертая, че онова, което вътрешният министър Цветанов неправомерно нарече „опит да се свали панталона на момчето“, съвсем не е това, за което се представя. Просто делегатите искаха да извадят нож, който нападателят бе скрил зад гърба си“, обясни лидерът на ДПС.

Той бе категоричен, че покушението е имало две цели – да убие Ахмед Доган и да съсипе партията.

„Ние силно се надяваме, че обвиняемият ще бъде добре. Надяваме се да не му се случи нещо странно при странни обстоятелства. Той е единственият ни шанс да стигнем до поръчителя на атентата“, отсече Местан.


Live streaming by Ustream

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови