Добрич формира първата си доброволческа група

Юлиан Христов 27 ноември 2012 в 08:14 883 0

Доброволци. Снимка: БГНЕС
Доброволци. Снимка: БГНЕС

Общинският съвет в Добрич се очаква да гласува днес формирането на доброволческа група в общината.

Това е втори опит в града да бъде създадено формирование от доброволци, след като преди 4 години този опит се провали. Тогава, въпреки решението на съветниците, се е явил само 1 кандидат, съобщи БНТ.

Доброволците ще помагат при овладяване на бедствия, пожари и наводнения в Добрич. Звеното ще бъде от 60 души, разпределени в 4 групи - аварийно-спасителна, техническа, разузнавателна и санитарна. На доброволците ще се разчита при отводняване на обществени и жилищни сгради, при оказване на спасителни дейности при снегонавявания и земетресения, за оказване на първа долекарска помощ при бедствия и аварии.

Ако съветниците приемат предложението, започва набирането на доброволците. А доброволец може да бъде всяко здраво и неосъждано лице, навършило 18 години.

С промените в Наредбата за доброволчеството регистрираните към момента над 2 500 доброволците в общините, трябва да бъдат пререгистрирани. Крайният срок за пререгистрация на формированията е 25 декември. С промените в наредбата се регламентира осигуряването на оборудване на доброволците, както и тяхното обучение от инструктори.

В края на октомври в Народното събрание беше внесен Закона за доброволчеството. В него се регламентира доброволческата дейност, след сключването на договор. В него доброволецът ще декларира, че няма да получава възнаграждение, като ще му бъдат изплащани предварително договорени разходи. Доброволците ще минават курсове на обучение или професионална квалификация и на застраховка за сметка на доброволческите организации срещу злополука при или по повод извършването на доброволческа дейност. 

Непълнолетни и чужденци също ще могат да бъдат доброволци в България. Те ще бъдат вписвани в регистъра на доброволците, ще притежават идентификационна карта и ще сключват договори със съответните доброволчески формирования.

Законът въвежда и понятието „корпоративно доброволчество“: дейност, осъществявана от „работници или служители на местни и чуждестранни лица по собствен избор и съгласие и със съгласието на работодателите им в рамките на работното им време“. 

Държавата подпомага и насърчава доброволческите дейности чрез финансови, икономически и други облекчения и стимули. На доброволците ще бъдат възстановявани разходите, които те са направили при изпълняване на задълженията си, включително и при командироването им в друго населено място. Всякакви други разходи ще бъдат възстановявани, само ако са били предварително договорени, е записано в закона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Подкастът на OFFNews