Добрев: Бившата жена на Доган и синът на Бисеров също са в ЧЕЗ

Елица Мартинова 25 февруари 2013 в 10:42 5632 5

Делян Добрев, министър на икономиката, енергетиката и туризма Снимка: БГНЕС
Делян Добрев, министър на икономиката, енергетиката и туризма Снимка: БГНЕС

„В енергоразпределителната компания ЧЕЗ са назначени бившата съпруга на Ахмед Доган и синът на Христо Бисеров, а Моника Йосифова прави реклама на компанията“. Така енергийният министър в оставка Делян Добрев коментира пред bTV назначението на Митко Каратиста в надзорния орган на ЧЕЗ-България.

Той бе категоричен, че правителството на ГЕРБ не е назначило тези хора и няма контрол върху вътрешния персонал на ЧЕЗ.

Министърът в оставка обяви още, че полага усилия за обещаното поевтиняване на тока.

„Още вторник обявихме, че почти всички искания, с изключение на национализацията, можем да изпълним. В това число увеличаване дела от АЕЦ, намаляване на признатите разходи на ЕРП-тата и намаляване цената на тока с 8%“, коментира Добрев.

Той бе категоричен, че е имал желание за диалог с протестиращите, но търпението на хората вече се е изчерпало. Министърът в оставка съзря организирани действия срещу кабинета в редиците на протеста.

„Не съм привърженик на теории за конспирацията, но се забелязват много странни съвпадения. Преди правителството да подаде оставка, на протестите имаше стотина души с качулки, които провокираха полицията, счупиха главата на един човек. След като кабинетът подаде оставка, нямаше нито един човек с качулка, всичко преминава мирно и няма провокации“, каза Добрев.

Според него общественото напрежение е в услуга на опозицията, защото е изместило фокуса от доклада със специалните разузнавателни средства, оповестен преди седмици от лидера на РЗС Яне Янев.

Добрев призна, че е узнал твърде късно за нарушенията в ДКЕВР. Грешката си той оправда с факта, че контролната комисия е независим орган.

„Това е тема, която аз подцених, защото регулаторът е независим и аз вярвах в тази независимост. Бях оставил регулаторът сам да взема решение и да контролира ЕРП-тата. Ние разбрахме късно. На 8 февруари излезе докладът на АДФИ и едва тогава аз осъзнах, че в ДКЕВР имаме огромни проблеми“, посочи Добрев.

„Спряхме безумието Белене, подписахме 22 % отстъпка на газа, подписахме договора с „Тотал“ и ще берем плодове след пет години, дадохме прозрачност в енергетиката, прекратихме много далавери“, направи равносметка за мандата си енергийният министър в оставка Делян Добрев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови