Добрев договори да плащаме тока разсрочено

10 февруари 2013 в 22:07 2084 10

Добрев сe срещна с ръководствата на ЧЕЗ, EVN и Енерго Про.
Добрев сe срещна с ръководствата на ЧЕЗ, EVN и Енерго Про.

Трите електроразпределителни дружества в страната ще позволят разсрочено плащане на сметките за ток, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев след среща с ръководствата на ЧЕЗ, EVN и Енерго Про.

На срещата присъства и министърът на финансите Симеон Дянков.

Сред причините за високите декемврийски сметки за ток министър Добрев посочи по-дългия отчетен период. По думите му средният отчетен период е между 28 и 30 дни, а тази година периодът на отчитане е бил между 33 и 40 дни.

Повечето почивни дни през декември тази година, както и по-ниските средни температури също са оказали влияние на сметките за електроенергия, твърди още Добрев.

Останалите фактори, причинили повишаването на разходите за електроенергия на потребителите, са увеличението на цената на тока с 13% от 1 юли 2012 г., както и наличието на населени места с по-ниско от стандартното напрежение, обявиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Има единични населени места, в които напрежението е 160-170 волта, вместо 220 волта, което увеличава сметките на хората, каза още Добрев и допълни, че от електроразпределителните дружества ще направят инвестиции, за да стандартизират напрежението в тези населени места от страната.

В неделя хиляди българи излязоха на протест срещу завишените сметки за ток и парно от началото на тази година. Протестни шествия имаше в 15 града на страната.

По обед протестиращите в София срещу завишените сметки за ток и парно замериха енергийния министър Делян Добрев със снежни топки пред сградата на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Хронология на днешния протест

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!