КАТ глобява за стикери "Каско" от 6 октомври

Последна промяна на 01 октомври 2012 в 08:48 3048 5

Катастрофа край НДК. Снимка: БГНЕС
Катастрофа край НДК. Снимка: БГНЕС

От 6 октомври полицията започва проверки по спазването на новите промени в Кодекса за застраховането (КЗ). Според новите правила, ако върху автомобилите има стикери за сключена полица автокаско, водачите ще бъдат глобявани с 50 лева. 

Според промените застрахователните дружества няма да имат право да поставят т.нар. „пасивни маркировки” върху автомобилите, като собствениците им ще могат да ги застраховат, без да е необходимо да отбелязват това на видно място по колите си. Липсата на такива маркировки не може да бъде основание за изключване от покритие на един или повече рискове по застрахователния договор, пише още в гласуваните от депутатите текстове.

Забраната обаче не се отнася за знаците, белезите или другите индикации, чието поставяне е изрично уредено с нормативен акт, в това число и за стикера, указващ наличието на валидна застраховка гражданска отговорност на автомобилистите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.10 2012 в 12:17

Принципно да - трябва да ги забранят и тях.

01.10 2012 в 12:16

Много правилно е да няма стикери. В противен случай се получава зависимост - тарашат се само коли без стикери, съответно ти ставаш принуден да имаш стикер.

Когато колите не са маркирани ще има някакъв поне минимален ефект. Поне пишман джамбазите ще понамалеят, защото ще започнат да настъпват без да искат "когото не трябва". А вече черния бизнес на застрахователите - той ще си остане.

01.10 2012 в 10:09

E добре де, то на този принцип не трябва ли да се забранят и стикерите на СОТ?

01.10 2012 в 09:46

Доколкото разбирам, идеята е джамбазите да не знаят къде/дали въобще е застрахована колата, за да не правят подбиране. Бях чувал, че отдавна е обявено за незаконно задължителното маркиране със стикери, явно отсега вече ще се и глобява за такъв. Пък дали ще доведе до желания ефект... с тия тикви на власт зад всяка привидно положителна промяна се крие винаги гоУема греда!

01.10 2012 в 09:04

Не мога да разбера, какво ги бъркат стикерите?!

Ако искам да си лепна стикер "Не пипай - бия", "Млад шофьор" или "Оффроуд - България " - пак ли глоба ?