Днес на протеста: Аплауз за БНТ в защита на свободното слово

Мая Младенова 12 юли 2013 в 09:31 17187 13

БНТ
БНТ

Пет минути аплауз в подкрепа на свободата на БНТ предлагат защитници на свободните медии. Идеята е това да се случи по време на протеста тази вечер (12 юли), между 20 и 20:30 ч, като шествието за кратко се отклони от "Цар Освободител" към сградата на телевизията на ул. "Сан Стефано". 

Рано тази сутрин близо 300 души са потвърдили участие в събитието.

 "Приятели, нека окажем подкрепа на БНТ в битката им за свободна и обективна журналистика! За целта в петък да се отклоним от шествието до Орлов мост и да отидем пред централата на БНТ за 5 минути аплодисменти в подкрепа на нашата обществена медия срещу недемократичния натиск върху нея! После да се върнем към голямото шествие, където и да продължава то", пише в призива в специално създадена Фейсбук група.

В последните седмици на няколко пъти се заговори, че държавната телевизия е обект на натиск от страна на управляващите. Тя бе първо порицана от председателя на парламента Михаил Миков за това, че отразява прекалено обстойно протестите и особено първия ден от блокадата на Народното събрание. Ден по-късно с процедурна хватка, разрешена от закона, парламентът застави БНТ да излъчва пряко заседанията му и така ограничи възможността за пряко предаване на случващото се отвън.

Последва ускорена процедура по избор на нов член на Съвета за електронни медии - държавният регулатор, който в края на юли трябва да избере нов генерален директор на националната телевизия.

Вчера ви информирахме и за разпоредена проверка на всички обществени поръчки на БНТ за последните две години. Проверкатас е наредена от шефа на медийната комисия към НС Стефан Данаилов (Коалиция за България). Справката по нея трябва да се предаде на депутатите в тридневен срок.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!