Миков финтира БНТ, за да не излъчи протеста

Последна промяна на 27 юни 2013 в 11:11 7956 42

 Михаил Миков. Снимка: БСП - пресцентър
Михаил Миков. Снимка: БСП - пресцентър

Шефът на парламента Михаил Миков финтира БНТ с процедурен номер, за да не може да излъчи протестите. Вместо тях изслушахме декларация на Волен Сидеров, чието директно излъчване парламентът гласува преди точката за избор на вицепремиери.

По закон БНТ и БНР са длъжни да излъчват директно заседанията, ако парламентът е взел решение за това. 

На въпрос дали това е продължение на вчерашния натиск генералният директор на БНТ Вяра Анкова коментира, че телевизията е доказала независимостта си и не би позволила да й се оказва натиск, но законът наистина ги задължава да излъчват заседанията на НС при искане от страна на народните представители.

За скандалния апел на Миков ви информирахме вчера. Комунистите се възмутиха, че с отразяването на блокадата на парламента медиите допринасяли за ескалиране на напрежението. Упрекът визираше особено държавните БНТ и БНР.

Ето какво каза Миков:

Обръщам се и към медиите, към журналистите за отговорно поведение.

Съзнателно или не, избраният от много телевизии начин за отразяване на случващото се около Народното събрание допринася за ескалиране на напрежението. Напомням на журналистите, най-вече на представителите на обществените медии, че справедливото и спокойно отразяване на ситуацията в столицата и в страната е дълг на всеки обективен журналист.

Днес упрека на Миков към обществените медии повтори и колегата му Атанас Мерджанов в сутрешния блок на Нова тв. Според Мерджанов не можело една обществена телевизия да показва протест на толкова непредставително малко хора и  така да нагнетява обстановката.

Междувременно днес Българският хелзинкски комитет (БХК) излезе с осъдителна позиция за критиките на Миков, заявявайки, че са опасни за свободата на обществото. "Журналистите и неправителствените организации са независими и не могат да получават съвети от властта. Противното би ликвидирало свободата на обществото. По-добре властта да не опитва да дава такива съвети", пише БХК.

Миков бе остро разкритикуван и от Асоциацията на Европейските журналисти-България (АЕЖ-България), в която се казва, че е "недопустимо е да се обвиняват медиите за напрежението, провокирано от лоши политически решения."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.06 2013 в 13:32

Що ли и на мен ми се привиждат комунисти? И то в Парламата? ГЕРБ, БСП, ДПС, ПП" Юруш"? Искрени ленинци, неуморни борци за победата на учението на Маркс и Ленин...

28.06 2013 в 13:28

От една страна, няма никакви протести. друга страна, протестите са предизвикани от лумпени и спъват в значителна степен работа на държавните институции. Един вид, сакат да ръгнат колец у търкалото на историята.

28.06 2013 в 03:23

Ще му пуснат балета, само че в турски превод - кълчи баджак "Юрдек гьол"

28.06 2013 в 00:17

Подписка за сваляне на М.Миков от председателското място в парламента
заради : опит за цензура и натиск върху медиите и опит за настройване на полицията срещу протестиращите

27.06 2013 в 23:59

+1

27.06 2013 в 22:46

Хахахаха!!! Ще ме уморите!!! Че Бойко си е на риба от няколко дни, бе, Ники!!!

27.06 2013 в 22:05

Да обясня за по-младите-по време на пуча в Москва/срещу Горбачов/-руската телевизия излъчваше непрекъснато балета "Лебедово езеро" и така денонощно!!!

27.06 2013 в 21:36

Е що така бе Миме? Аз пиша на него, теб те боли :)

27.06 2013 в 20:52

Кви протести?

27.06 2013 в 19:52

" Комунистите се възмутиха, че с отразяването на блокадата на парламента медиите допринасяли за ескалиране на напрежението" . Колко тенденциозно! И къде точно видяхте комунисти? БСП тръгнали ли са да правят революция? БСП да не са за пълна национализация на средствата за производство? Не, те сатези които вкараха най- про-пазарните реформи в България. Те са най-големите капиталисти. Спирам да ви чета много сте жалки.
 
X