Днес държавата се отказва от БТК

16 септември 2013 в 08:52 7072 23

БТК (Vivacom) е собственост на КТБ и руската VTB Bank. Снимка: klassa.bg
БТК (Vivacom) е собственост на КТБ и руската VTB Bank. Снимка: klassa.bg

Днес държавата излиза от контролираната от банкера Цветан Василев и руската VTB Българска телекомуникационна компания. Общото събрание на БТК ще гласува преобразуване на златната акция на държавата в поименна обикновена безлична акция.

Златната акция осигурява на притежателя ù правото на вето върху решения на ръководството на компанията. Притежателят в случая е Република България, представлявана от министъра на транспорта.

Златната акция даваше възможност държавата да блокира евентуална промяна на името на телекома, прекратяване или ограничаване на  дейността му, емитиране на нови акции, преобразуване на дружеството по какъвто и да било начин. Например, през 2008 г. държавата се възползва от това право и  забрани на компанията да продаде сто свои имота.

Държавата, очевидно, няма нищо против излизането си от БТК.

“Държавата не може до безкрайност и завинаги да държи тази златна акция”, коментира зам.-министърът на транспорта Георги Тодоров пред БНР на 21 август.

Второто решение, което се предвижда да бъде гласувано, е под условие, че всички акции на компанията бъдат придобити от мажоритарния й акционер "Вива телеком България". То предвижда името на БТК да бъде сменено от БТК АД на БТК ЕАД.

Третата точка в дневния ред е за отписването на компанията от регистъра за публичните дружества и други емитенти на ценни книжа, воден от Комисията за финансов надзор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!