Държавата дава без бой БТК на Цветан Василев, не можела да стои вечно там

Нели Чолашка 21 август 2013 в 18:23 4847 10

Георги Тодоров, зам.-министър на транспорта. Снимка: БГНЕС
Георги Тодоров, зам.-министър на транспорта. Снимка: БГНЕС

"Държавата не може до безкрайност и завинаги да държи тази златна акция", обяви зам.-министърът на транспорта Георги Тодоров пред БНР по повод поисканото от собствениците на БТК  преобразуване на златната акция на държавата в поименна обикновена.

"Съгласно приватизационния договор купувачът, след изтичане на 5-годишния период от датата на приватизация, е имал правото да поиска превръщането на тази привилигирована акция в обикновена.

Предвид защитата на държавния интерес за Общото събрание, ще искаме окончателно потвърждението от Агенцията за приватизация дали са изпълнени всички ангажименти, поети от купувача. Ако всичко е изпълнено, не виждам някаква сериозна пречка, която да възпрепятства преобразуването", коментира Тодоров.

Извънредното общо събрание на акционерите, на което ще бъде взето решението за преобразуване на златната акция в обикновена, е насрочено за 16 септември. Поканата за него е на изпълнителния директор на БТК Атанас Добрев. 

Притежаването на златна акция дава право на притежателя ù да спира решения на ръководството на компанията. Притежателят в случая е Република България, представлявана от министъра на транспорта.

По думите на зам.-министъра на транспорта държавата се е възползвала през годините от правото си да налага вето при взимане на решения от страна на компанията, за да си защити максимално интереса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!