Дянков: Намалих бедността, спасих България от фалит

20 април 2013 в 20:22 4442 19

Симеон Дянков. Снимка: БГНЕС
Симеон Дянков. Снимка: БГНЕС

"Ако не бях аз, България отдавна да е фалирала." Това заяви бившият финансов министър Симеон Дянков в интервю за "Тема дейли", цитирано от БГНЕС.

Управлението му помогнало да се намали бедността, "защото ако не бях аз с твърдата си финансова политика, България щеше да фалира в края на 2009 г. и в началото на 2010 г. и тогава всички – 80% от българите, щяха да са много по-бедни, както става в Гърция, както става в Кипър...".

Данните, че в България 23% са бедни, а 50% са изложени на риск от бедност бившият финансов министър коментира така:

"Тези 50% са, така да се каже, хора, които могат да изпаднат в бедност при продължителна криза – затова се казва „изложени на риск”. Същата статистика между другото за САЩ е 28%. Искам да кажа, че бедността не е нещо, което ние го имаме, а другите го нямат. Тя е навсякъде, но в различни диапазони".

На забележката, че българите, които се връщат от Гърция или Кипър споделят други впечатления за стандарта на живот там, въпреки тежката криза, която ги е сполетяла, Дянков опонира:

"Това е много повърхностен коментар. Въобще не е добре да си в тези страни, защото те са свикнали с много повече. Например в Гърция през последните 4 години реалните доходи на хората са намалели с 32%. Представи си да ти намалеят доходите реално – не номинално, с една трета. Това е много, много неприятно".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!