Дянков обясни на "Уолстрийт джърнъл" защо е паднал кабинетът

18 април 2013 в 08:42 3027 10

Симеон Дянков. Снимка: БГНЕС
Симеон Дянков. Снимка: БГНЕС

Бившият вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков написа анализ на тема "Европа се нуждае от по-интелигентен дебат за икономиите" за авторитетния финансов всекидневник "Уолстрийт джърнъл". В статията Дянков се спира и на ситуацията в България, като обяснява, че кабинетът на Бойко Борисов не е паднал заради високите сметки за ток, а заради липсата на реформи в енергийния и здравния сектор.

"Много анализатори смятат, че правителството на премиера Бойко Борисов, в което съм бил заместник министър-председател и министър на финансите, падна поради своята политика на финансова строгост. Но истинската причина е провалът ни в реформирането на сектори като енергетиката и здравеопазването и да наложим именно там строги икономии", пише Симеон Дянков.

"Стачките, които доведоха до оставката на правителството, започнаха през февруари заради по-високите цени на електроенергията. Те бяха наложени от все по-нарастващата неефективност на енергийния сектор. Към енергийната мрежа се включваха все по-голям брой производители на скъпа енергия (произвеждащите "зелена енергия" ВЕИ централи - б.р.) и държавната електрическа компания бе принудена да покрива възникналите в резултат на това загуби. Изборът беше между увеличаване на цените, за да се спаси НЕК от фалит, и дълго отлагана реформа. Регулаторът избра първото", обяснява бившият вицепремиер.

Той се спира и върху проблемите в здравната сфера в България. "Здравеопазването е друг нереформиран сектор. Няколко поредни правителства се огъваха под натиска на фармацевтични компании, медицински организации и синдикати за увеличаване на публичните разходи за здравеопазване. Но въпреки това, възприемането на качеството на обслужване се е влошило; изумителните 93% от българите казват, че здравните услуги са незадоволителни. Всеки опит за реформа по време на управлението ни беше посрещнат от призиви за уволнението на министъра на здравеопазването. Четирима министри идваха и си отиваха - мисията все още не е изпълнена."

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!