Искров: Дянков опита да посегне на Сребърния фонд

Последна промяна на 05 април 2013 в 11:44 1307 10

Иван Искров, управител на БНБ. Снимка БГНЕС
Иван Искров, управител на БНБ. Снимка БГНЕС

Финансовото министерство е опитвало да посегне на двата милиарда лева от Сребърния фонд, но е било спряно от БНБ и Комисията за финансов надзор. Това каза пред bTV шефът на БНБ Иван Искров.

Управителят на БНБ описа механизма, по който финансовото ведомство по времето на Симеон Дянков се опитвало да влияе на независимостта на комисията.

„Не съм предполагал колко сме били прави да заложим независимост на Комисията и да се изпробва механизмът. Трябваше да се мине през предишното ръководство на МФ, за да разберем правилно ли сме заложили механизми. То не беше опит за подчиняване, за експерименти и накрая опит да се подчини Сребърният фонд. Имаше и поръчкови проверки, но КФН устоя", каза Искров, цитиран от bTV.

По думите му днес фискалният резерв не е драма - „той е почти 5 милиарда лева, а щеше да е с 3 милиарда по-надолу, ако не беше Комисията за финансов надзор".

Преди около година бившият финансов министър имаше намерение да инвестира част от активите на Сребърния фонд, гарант за изплащането на пенсиите у нас, с цел по-висока възвращаемост. Опозицията тогава се обедини против такава финансова стратегия на правителството, а след това дойдоха и критики от страна на Европейската централна банка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.04 2013 в 22:59

"Със стари к..ви(особено с комунистически произход)" и с нови от неолиберален произход бардака си е бардак.

05.04 2013 в 22:43

На кое викаш финансова стабилност?
На рекордната за Европа бедност или на фалита на десетките хиляди фирми.
На кражбите от банкерите лихвари заради които " водещи финансови агенции като Муудис и Фич ни вдигнаха кредитния рейтинг", на това ли викаш "остров на финасова стабилност".
Фашизоида Дянков ненапразно бе наречен Българоубиец и крайно време е да му се потърси най- строга отговорност.

05.04 2013 в 19:30

Този плужек бързо забрави как се молеше да го оставят като управител на БНБ, понеже бил "заварено положение" и нямал връзка с Тройната крадлива коалиция. Нека му е обица на Бойко! Със стари к..ви(особено с комунистически произход) нов бардак се не прави!

05.04 2013 в 19:04

Нещастник! Ако "мутрата" искаше фалита на България, щеше да вземе заробващ заем от МВФ. Така както правеха старите комуняги и после синовете им комуноиди - за да крадат после от тия заеми. Вместо това Бойко отказа на предложението на МВФ. И не само това. Във време на световна икономическа криза ние останахме остров на финасова стабилност - водещи финансови агенции като Муудис и Фич ни вдигнаха кредитния рейтинг, докато сваляха рейтингите на водещи икономики като Испания, Италия, дори Франция.
То бива евтини лъжи, ама ти лъжеш по-"евтинджос" и от А. Райчев!

05.04 2013 в 18:49

Режисираните "истини" никога не свършват...

05.04 2013 в 17:31

Тепърва ще излизат още истини. Дано хората се събудят и да накажат подобаващо некадърниците от ГЕРБ!

05.04 2013 в 17:24

Кой го казва - най-зависимият управител на БНБ, който България е имала от 1989 насам, слуга на Асоциацията на банките.
И кога се сети да се обажда - чак когато Дянков вече не е долюбван от Бойко Борисов и изпадна от листите за изборите. Сигурен съм, че преди интервюто се е обадил да съгласува в "централата" какво точно да каже. Смешник.
Този ако е независим, значи всички българи сме пълни глупаци.

05.04 2013 в 16:34

ДЯНКОВ Е РЕНЕГАТ,ТОЙ МРАЗИ СОБСТВЕНАТА СИ ДЪРЖАВА И ЗА ТОВА ИСКАШЕ ДА НИ РАЗОРИ,ТЪЙ КАТО СМЕ СВЪРЗАНИ С КОМУНИЗМА-/НЕ ПО НАША ВИНА/-НО В ОБЪРКАНИЯ МУ МОЗЪК ТОЗИ ФАКТ ГО ИЗГАРЯ КАТО ГОРЕЩ КАРТОФ!ВИНАГИ Е МРАЗИЛ ПРОИЗХОДА СИ,ТОЙ Е КАТО МОТИКАТА КОЯТО УДАРИЛА ПО ГЛАВАТА СЕЛЯНИНА КОЙТО СЕ ПРАВИЛ НА ГРАЖДАНИН И ЗАБРАВИЛ КОРЕНИТЕ СИ!НО ДАЛИ ДЯНКОВ Е ДЕЙСТВАЛ ,ЗА ДА ПРОВАЛИ БОЙКО,ЗАЩОТО С ПОВЕДЕНИЕТО СИ ДЕМОНСТРИРАШЕ ДИСТАНЦИЯ И НАДМЕННОСТ НАД ВСИЧКИ!!

05.04 2013 в 12:28

Мутрата се опита да фалира и приватизира цялата държава.И тия преди него бяха крадци, ама тоя ги надмина - фалира и приватизира държавата.То не беше контрабанда, не бяха лентички, не бяха кражби и ВЕИ -та, май в ще се окаже, че 50 % от БВП се "създава" и " преразпределя" от Бащицата Буда.

05.04 2013 в 12:23

Това звучи успокоително, дано да е истина.