Девин остава и без Медицински център

Вероника Шербанова 27 ноември 2012 в 14:47 3089 0

Закритата болница в Девин. Снимка: БГНЕС
Закритата болница в Девин. Снимка: БГНЕС

Девин може да остане и без Медицински център, след като управителят на центъра и още трима души подадоха оставки, съобщи БНР.

До една-две седмици ще бъде направен одит на Медицинския център, обясни общинският съветник Дияна Чаушева.

„Най-вероятно опасенията ни, че центърът няма да може да се издържа след закриването на болницата в града, ще се оправдаят. Очакваме одитът да покаже, че Медицинският център работи на загуба и ще останем и без него“, коментира Чаушева.

До момента общо четирима души са подали оставките си в общината, като единият от тях е временно изпълняващият длъжността управител д-р Апостолова.

По думите ù най-голям проблем ще създаде липсата на д-р Порфиров, който оглавява клиничната лаборатория.

„Останем ли без клинична лаборатория, за едно изследване болните ще трябва да ходят до Смолян и най-лошото вече е, че дори и джипитата ще бъдат затруднени в поставянето на диагнозите“, заяви Чаушева.

Болницата в Девин беше закрита преди повече от година. Най-близката болница се намира в Смолян – на 100 км от общините Девин, Борино и Доспат. В средата на октомври жителите на засегнатите общини излязоха на протест в защита на закритата болница.

Те настояха болницата да възстанови дейността си, за да им бъде гарантирана качествена медицинска помощ на място и поискаха премиерът Бойко Борисов да дойде в Девин и да се запознае на място с проблема.

Финансовият министър Симеон Дянков предложи в града да бъде открит филиал на смолянската или друга държавна болница. Жителите на трите общини приеха този вариант, с което беше сложен краят на протестите. 

Преди повече от седмица кметът на община Девин Цветелин Пенков заяви, че общинският съвет е излязъл с решение за предпочитаните държавни болници, една от които да открие филиал в града. Това са болницата „Св. Георги“ в Пловдив, ВМА и „Лозенец“ в София.

Жителите на общината са категорични, че не желаят филиала да е на болницата в Смолян, посочи той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews