Десният проект предпазлив – първо общи приоритети, след това обединение

Елица Мартинова 02 юли 2013 в 11:13 3091 7

Йонко Грозев, Снимка: БГНЕС
Йонко Грозев, Снимка: БГНЕС

Предпазливи в действията си ще бъдат партиите, които в момента водят преговори за десен реформаторски блок, научи OFFNews.

Между нас има разбиране, че доверието във всички партии, които водим преговорите, е разклатено, обясни Йонко Грозев от „Движение България на гражданите“.

„По тази причина ние сме единодушни, че трябва първо да изготвим общ документ, показващ приоритетите ни за справяне с политическата и обществена криза. Ако подходим в обратен ред и първо преговаряме за технологията на обединението, рискуваме гражданите да се разочароват и то с право“, обясни Грозев.

Вчера зам.-председателите на четирите преговарящи партии – ДСБ, „Движение България на гражданите“, ПП „Зелените“ и ПП „Свобода и достойнство“, са обсъждали до късно общата си работа.

Те са постигнали консенсус, че до края на седмицата ще излязат с общ документ, отразяващ позицията им по най-наболелите теми в страната. Грозев обясни, че декларацията ще включва предложения за реформи в секторите, които в момента застрашават демокрацията в държавата.

По думите му документът ще засяга проблемите в правораздавателната система, в сферата на сигурността, в отношенията между политическите партии и гражданското общество.

Четирите партии са се обединили и около идеята, че кризата в страната не може да бъде преодоляна единствено с политически действия.

По тази причина преговарящите по десния проект са решили да включат в разговорите си представители на граждански и неправителствени организации.

„Това ще бъдат организации, които до момента са имали ясна позиция по политическата обстановка в страната ни. Тези, които са подкрепяли протестите, призовавали са за оставката на кабинета „Орешарски“ и са настоявали за реформи в демократичните принципи на страната“, обясни още Йонко Грозев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!