Десният проект предпазлив – първо общи приоритети, след това обединение

Последна промяна на 02 юли 2013 в 11:13 2547 7

Йонко Грозев, Снимка: БГНЕС
Йонко Грозев, Снимка: БГНЕС

Предпазливи в действията си ще бъдат партиите, които в момента водят преговори за десен реформаторски блок, научи OFFNews.

Между нас има разбиране, че доверието във всички партии, които водим преговорите, е разклатено, обясни Йонко Грозев от „Движение България на гражданите“.

„По тази причина ние сме единодушни, че трябва първо да изготвим общ документ, показващ приоритетите ни за справяне с политическата и обществена криза. Ако подходим в обратен ред и първо преговаряме за технологията на обединението, рискуваме гражданите да се разочароват и то с право“, обясни Грозев.

Вчера зам.-председателите на четирите преговарящи партии – ДСБ, „Движение България на гражданите“, ПП „Зелените“ и ПП „Свобода и достойнство“, са обсъждали до късно общата си работа.

Те са постигнали консенсус, че до края на седмицата ще излязат с общ документ, отразяващ позицията им по най-наболелите теми в страната. Грозев обясни, че декларацията ще включва предложения за реформи в секторите, които в момента застрашават демокрацията в държавата.

По думите му документът ще засяга проблемите в правораздавателната система, в сферата на сигурността, в отношенията между политическите партии и гражданското общество.

Четирите партии са се обединили и около идеята, че кризата в страната не може да бъде преодоляна единствено с политически действия.

По тази причина преговарящите по десния проект са решили да включат в разговорите си представители на граждански и неправителствени организации.

„Това ще бъдат организации, които до момента са имали ясна позиция по политическата обстановка в страната ни. Тези, които са подкрепяли протестите, призовавали са за оставката на кабинета „Орешарски“ и са настоявали за реформи в демократичните принципи на страната“, обясни още Йонко Грозев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.07 2013 в 15:43

Всъщност, в нормалните страни зелените не са "леви", а популистки са практически всички партии, след въвеждането на всеобщото избирателно право. В развитите страни често "зелените" изместват типичното разделение на ляво-дясно, тъй като привличат множество нарочвани за "леви" и "либерални" избиратели, а пък активистите им често са израснали в типичната среда от бивши "десни" и консервативни райони.
Всъщност има и определящи се като "десни" зелени партии, но те не са особено популярни, както в Германия, където анткомунистическия източен Bündnis 90 не се съюзи с "центристката" зелена ODP, а със другата партия Die Grünen.
При нас, естествено, нещата стоят далеч от нормалната логика, и "зелените" отиват към политическо самоубийство за да възкресят политическите мераци на тези, които опитаха да унищожат всичко "зелено".

02.07 2013 в 14:59

Чувствайте се поканени.
https://www.facebook.com/events/180892685411359
Вземете си отпуска за утре. Поканете и и всичките си приятели!

02.07 2013 в 14:17

Не мога нещо да схвана какво правят "зелените" при десните партии. Във всички нормални страни зелените партии са с леви и популистки убеждения. Такова обединение у нас би било безпринципно! Има обща цел в краткосрочен план, но нима това оправдава всякакви действия и коалиции? Как например обединението на десните партии ще се позиционира по темите шистов газ и ГМО?

02.07 2013 в 13:45

По- добре да не се събират изобщо - само залъгват хората, какво обединение от една неуспяла, умираща партия + три псевдопартии (задкулисни проекти)?

02.07 2013 в 12:48

Обединението по десния проект ще трае до началото на реденето на изборните листи или най-много до вкарването в парламента на водачите на обединените партии, и като започне голямата битка за кокала ще се разпаднат. Примери: СДС, ОДС, Сня коялиция.

02.07 2013 в 12:15

Докато се мотат, протеста навлиза в 19-тия ден ...

02.07 2013 в 11:36

Това, което става ясно от изказването на Грозев, е, че на участващите партии не им пука кое е първо и кое второ, а стадото да им се връзва на шоуто и през есента да гласува за тях.