Десният проект иска оставката на Орешарски до петък

Елица Мартинова 26 юни 2013 в 16:19 4681 25

Радан Кънев, председател на ДСБ. Снимка:БГНЕС
Радан Кънев, председател на ДСБ. Снимка:БГНЕС

Кабинетът "Орешарски" да подаде оставка до петък настояват сините формации, които вече водят разговори за съставянето на дясно обединение. Според тях предсрочните парламентарни избори трябва да се проведат още през септември тази година.

В консултациите за обща десница засега участват  ДСБ, "Зелените", "Синьо единство" (на Надежда Нейнски и Мартин Димитров), партия "Свобода и достойнство" на Касим Дал и Корман Исмаилов. В разговорите ще се включат и граждански организации.

Дебатът десните формации, който започна в 14 ч. днес, е продължил два часа. За OFFNews Найден Зеленогорски от "Движение БГ" коментира, че разговорите са имали неформален характер, тъй като някои от партиите-участници все още не са излъчили официален представител за консултациите.

Той обаче обясни, че официалните преговори ще започнат още тази седмица. 

На разговорите днес петте формации са излезли с обща декларация около обстановката в страната. Тя е под надслов "Четири стъпки за преодоляване на политическата криза". 

Спешните мерки, за които настоява десният проект, са:

  1. В петък 28 юни 2013 г. премиерът Орешарски да декларира пред парламента, че ще подаде оставка не по-късно от 15 юли 2013 г.
  2. Парламентарно представените партии незабавно да декларират, че се отказват от мандат за формиране на нов кабинет в рамките на 42-то Народно събрание.
  3. Президентът да насрочи предсрочни парламентарни избори не по-късно от края на септември 2013 г.
  4. През времето до разпускането си, парламентът да приеме промени в изборния кодекс.

Според десницата България се намира в безпрецедентна политическа криза, породена от дълбокото разминаване между гражданите и възможностите на политиците в парламента.

„Същността на протеста е отказът на гражданите да търпят управления, формирани върху задкулисни зависимости. Управления, които отстраняват гражданите от държавата. Правителството е неспособно да формулира общественоприемлив план за излизане от политическата криза. Никой от 240-те народни представители не знае и не може да даде адекватен отговор на хората. Нито една от 4-те парламентарни партии не може да посочи решение. Държавните институции са блокирани заради некомпетентност, безсилие и липса на политическо лидерство“, пише още в декларацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!