ДЕН НА СВЕТА ВЕЛИКОМЪЧЕНИЦА ЕВФТИМИЯ ВСЕХВАЛНА

Марина Парпулева 16 септември 2012 в 00:01 773 0

Църквата почита и светлата памет на свети Киприян, митрополит Киевски и Московски и на цяла Русия.

Евфтимия била дъщеря на благородни родители от гр. Халкидон. Веднъж управителят на града устроил тържество в чест на идола Арес и поканил всички жители да принесат жертва. В същото време християните тайно се събрали да се молят на Иисус.

Управителят научил за вероотстъпниците и заповядал да бъдат издирени и изправени на съд. Между тях била нежната и пленителна Евфтимия. Когато повели непокорните християни към затвора, управителят бил запленен от красотата на девойката. Спрял я и с благи думи се опитал да я склони да се отрече от Бога и стане негова съпруга. Девицата била непреклонна.

По заповед на управителя подложили Евфтимия на нечовешки мъки. Но Бог обичал своята дъщеря, облекчавал и най-нечовешките и страдания и тя винаги оцелявала.

Изплашен от чудото, което ставало пред очите на Приск, той не знаел какво да прави с магьосницата. Принуден бил да пусне срещу мъченицата дивите зверове. Докато животните само скимтели около светицата, тя се помолила на Бог и той отнесъл душата и.

Родителите на Евфтимия взели тайно тялото и и го погребали до града. След време император Константин Велики издигнал прекрасен храм в памет на светата великомъченица Евфтимия в родния и град Халкидон.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови