Ден 48: Протест пред ваканция (видео)

OFFNews 31 юли 2013 в 19:22 4042 5

Ден 48
Ден 48

Депутатите предвидливо напуснаха сградата на парламента, за да избегнат нова обсада, но това не отказа недоволните от управлението граждани, които и тази вечер се събраха в центъра на София. 

Сценката в Народното събрание не бе пример за кой знае какво смелост, но пък показа скритите разделителни линии в управляващата коалиция и излъчения от нея кабинет.

 Депутатът от ДПС Йордан Цонев забрави, че микрофонът е включен и каза на председателя на народното събрание Михаил Миков да се обади на министъра на вътрешните работи Цветeлин Йовчев. 

„Иди се обади на Йовчев, вече е блокирано всичко. Това е бавене, за да ни блокират вътре в парламента. Да не пита после ама аз не знаех.“

Припомняме, че Цонев призна, че е бил човекът, който счупи с щит прозореца на злополучния бял автобус миналия вторник.

Днес депутатите си гласуваха ваканция от 5 до 31 август, но правителството ще продължи работата си. Повече от интересно бе каква ще е реакцията на протестиращите. Те отговориха с една от най-масовите демонстрации в последните няколко дни, в която се включиха около 7 000 души. 

Шествието мина по традиционния си маршрут и завърши с блокиране на "Орлов мост". Към 20.30 ч. множеството спря пред парламента, където дълго скандиира "Оставка". Около 21.30 ч. по-голямата част от хората се бяха разотишли, а останалите си говореха на групички по целия бул. "Цар Освободител". 

Депутатите ще заседават още два дни, а от понеделник излизат във ваканция. Не е ясно дали протестиращите ще успеят да се организират за по-мащабен митинг в работно  време в четвъртък или в юбилейния Ден 50 в петък. 

Вижте видео от днешния протест.

Хронология на събитията

21.50 ч. - София - хората, които са останали пред парламента също започват да се разотиват.

21.10 ч. - София - част от хората се връщат към парламента, а около 300 души остават на "Орлов мост"

21.00 ч. - София - по-гоялата част от протестиращите вече се разотива. Останалите стоят на групи от парламента до "Орлов мост".  Явно протестите се фокусират във времето от 20 до 21 часа. 

20.40 ч. - София - протестиращите блокираха кръстовищата пред "Университета" и на "Орлов мост" 

20.35 ч. - София - малка част от протестиращите тръгнаха към "Орлов мост" и затвориха кръстовището пред Университета. Другите остават пред парламента. 

20.25 ч. - София - на площада пред Народното събрание няколко хиляди протестиращи не спират да скандират "Оставка".

 20.20 ч. - София - първите редици вече са пред парламента. Тази вечер в протеста участват около 7-8 000 души, което го прави един от най-посетените в последните дни.  

20.15 ч. - София - множеството скандира "Оставка"

20.10 ч. - София - шествието наближава "Раковска". Една дама все още е на плажна вълна от сутрешния протест и дефилира по горнище на бански. 

20.00 ч. - София - шествието тръгва към парламента.

19.40 ч. - София - площадът бавно се изпълва с протестиращи граждани, които продължават да освиркват властта и да скандират "Оставка" и "Мафия". На един от плакатите пише "Който не участва, съучаства".

19.25 ч. - София -  около 500 души вече са събрали на площада и скандират "Оставка".

19.15 ч. - София – протестиращите се събират на площад „Независимост“.

  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови