Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Ден 41: Парламентът осъмна с бодра смяна протестиращи и изкъртен паваж

OFFNews 24 юли 2013 в 08:28 9874 42

Изкъртени плочки и павета пред Парламента. Снимка: Twitter
Изкъртени плочки и павета пред Парламента. Снимка: Twitter

С бодра смяна протестиращи "на кафе" и изкъртена настилка на булеварда пред парламента започва 41-ият ден на недоволство срещу правителството на Пламен Орешарски. 

За момента броят на протестиращите не е голям. Около 9 ч пред НС има около 40 души, а откъм задния вход - около 30. Те смятат за успех това, че днес депутатите няма да заседават и се надяват вчерашните заседания на комисии по актуализация на бюджета да се окажат и последния работен ден на 42-рия парламент.

Така денят за демонстрантите започва с надеждата, че днес ще бъде подадена оставката, която искат.

Хронологията на събитията от тази сутрин:

11:10 ч - Хората отново се върнаха пред МС и започнаха да се разотиват. Заричат се за нова блокада довечера.

10:35 ч - Скандиращите вече са през централата на червените с викове "Червени боклуци", "Мафия", "Не ни е страх от вас", "Извини се бе". Хора от централата затвориха прозорците и пуснаха щорите, за да не се нарушава спокойствието по време на провеждания брифинг.

10: 20 ч - Около 20-30 души скандират пред МС. Обсъждат да продължат към централата на БСП на "Позитано" 20, където от 10:30 левицата ще даде извънредна пресконференция.

9:50 ч- Част от протестиращите се отправят към Министерския съвет, където кабинетът е решен да проведе редовното си заседание.

Една от демонстрантките, присъствала и на вчерашните събития, разказа пред OFFNews, че на места паражът по тротоарите около Народното събрание е бил предварително разхлабен.

9:20 ч - Протестиращите в района на парламента вече са близо 100 души. Сред тях е и актьорът Ивайло Захариев ("Под прикритие"), който е дошъл заедно със съпругата си и детето си.

Затворено е движението по бул. "Цар Освободител".

9 ч - Протестиращите влязоха в конфликт с жена с дете, в която някои разпознаха провокатор. Мъж я заплю в лицето, викат й "червена зараза".

Малко преди 9 ч на място пристигна автобус с полицаи.

От снощните събития има нанесени щети на столичната инфраструктура. "Има изкъртени бордюри, извадени колчета и пътни знаци, всичко това трябва да бъде почистено, след което ще бъдат взети мерки за възстановяване на тези участъци", коментира пред bTV столичният градоначалник Йорданка Фандъкова. 

На места паважът на бул. "Цар Освободител" е разбит и липсват павета. Днес между "Невски" и ул. "Оборище" има три контейнера с изкъртен паваж.

Йорданка Фандъкова каза, че трябва да има чуваемост и диалог. "Очаквам днес политиците да проявят повече разум, да проведат диалог, така че да не продължи ескалацията на напрежението. Надявам се утрото да бъде по-мъдро от вечерта", коментира Фандъкова.

Участници в протеста разказаха пред bTV, че преди да се стигне до сблъсъците много от хората в протеста, включително и полицаите, коментирали, че се очакват безредици и провокации. 

Днес стана ясно, че синдикатите настояват за предсрочни парламентарни избори. Председателят на КНСБ Пламен Димитров заяви, че президентът трябва да свика заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), за да бъде насрочена дата за парламентарни избори. Димитров обясни, че ескалацията на напрежението не помага на никого, а политиците не оценяват какво се случва.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!