Червена депутатка лобира за премахване на пълната забрана за пушене

Елица Мартинова 08 февруари 2013 в 12:58 6422 0

Корнелия Нинова. Снимка: Сергей Антонов
Корнелия Нинова. Снимка: Сергей Антонов

Политиката на кабинета за борба с тютюнопушенето е лицемерна. Пълната забрана за тютюнопушенето имаше обратен ефект и доведе до фалит на много фирми. Това заяви от парламентарната трибуна в петък депутатът от „Коалиция за България” Корнелия Нинова.

Тя се обърна към здравния министър Десислава Атанасова с въпрос относно политиката на правителството за борба с тютюнопушенето.

 „От приемането на закона досега са извършена е проверка на 138 000 обекта в работно и извънработно време. Направени са 789 акта за констатирани нарушения, има 485 наказателни постановления и са събрани глоби в размер на 223 450 лв.”, уточни още Атанасова.

„Забраната за тютюнопушене защитава здравето на непушачите, а от друга страна предпазва и пушачите от прекомерна употреба на тютюневи изделия”, категорична бе здравният министър.

Отговорът на Атанасова обаче съвсем не успокои Корнелия Нинова.

„Твърдя, че политиката ви за борба с пушенето е лицемерна и има обратен ефект. Увеличихте акциза на цигарите, за да намалите пушенето. След това изводът е бил, че единственият резултат от по-високия акциза е увеличената контрабанда на цигарите. Хората започнаха да пушат контрабандни цигари с по-ниско качество и това само може да влоши здравето им”, предупреди Нинова.

Сходен бе коментарът ù и по повод пълната забрана на пушенето. Според Нинова тя също е имала обратен ефект и вместо да допринесе за отказването на цигарите, е довела до фалита на много фирми.

„Знаете ли колко реално струва една кутия цигара? Между 0,80 ст. и 1 лв. Останалото са акциз и ДДС. И не е случайно , че приходите от това трябва да се дават за общественото здраве. Съвсем наскоро френското правителство направи същия извод – че забраната за пушенето няма желания ефект и държавата трябва да насочи усилията си към кампании за борба с тютюнопушенето и превенции. В нашия закон тези текстове ги има отдавна, но вие не изпълнявате регламента”, посочи Нинова.

Тя изчисли, че през мандата на ГЕРБ са били събрани 7,7 млрд. лв. от акцизи, 77 млн. лв. от които е трябвало да постъпят за здравеопазване. Според сметките на Нинова обаче в програмите за борба с тютюнопушенето са били вложени едва 600 хил. лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!