СДС организира референдум за пушенето

Елица Мартинова 08 януари 2013 в 14:16 2057 5

Румен Христов, Емил Кабаиванов и Борис Марков, Снимка: БГНЕС
Румен Христов, Емил Кабаиванов и Борис Марков, Снимка: БГНЕС

СДС започва събирането на подписи за референдум относно пълната забрана за пушенето на обществени места. Това съобщи на пресконференция във вторник председателят на партията Емил Кабаиванов.

Организационен координатор ще бъде Борис Марков, според когото темата за пушенето е от съществено значение и народът трябва да се произнесе по въпроса.

„Хората са ангажирани по въпроса, това е в тяхната компетенция и засяга ежедневието им“, обясни Марков.

Предстои правните експерти на партията да уточнят какъв ще бъде въпросът за гласуването.

Като възможен вариант Марков посочи „Да се запази ли или не пълната забрана за тютюнопушене на закрити обществени места“.

От СДС подчертаха, че партията не се обявява нито „за“, нито „против“ пушенето на закрито. Сините обещаха да осигурят експертни анализи от организации, които защитават двете позиции.

Демократите на Кабаиванов се надяват да съберат повече подписи, отколкото БСП събра за референдума относно АЕЦ „Белене“.

Ако получат нужния брой подписи, СДС планира допитването за пушенето да се проведе след парламентарните избори през юли.

„Преди това медийното пространство ще бъде пренаселено от политически послания. Ние искаме този въпрос да се реши в интерес на народа и да не бъде използван за агитации“, отсече Марков

Синият лидер Кабаиванов изтъкна, че допитването за ядрената енергетика е „политически театър“, който цели да „активизира ядрата на БСП“.

Според него СДС, в качеството си на най-демократичната партия в България, иска да осигури възможност на народа да вземе решение по тема, която наистина го вълнува и по която хората са компетентни.

Той допълни още, че в по-малките населени места, особено в селищата, където се развива курортна дейност, темата за пушенето се използва за манипулации. По думите му различни партии обещават на хотелиери и ресторантьори, че ако се върнат на власт, ще отменят пълната забрана за пушенето.

„Време е да се спре с лъжите и манипулациите и хората да не зависят от това в какво настроение се събуждат политиците“, заяви Марков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков